Infofinanciar > Lumea la zi > Lituania nu ia în seamă avertismentele Rusiei! Țara extinde restricțiile asupra comerțului din Kaliningrad
Lumea la zi

Lituania nu ia în seamă avertismentele Rusiei! Țara extinde restricțiile asupra comerțului din Kaliningrad

Lituania nu ia în seamă avertismentele Rusiei! Țara extinde restricțiile asupra comerțului din Kaliningrad
sursa cotidianul.ro

Conform Reuters, Lituania a extins luni restricțiile privind comerțul prin teritoriul său către exclava baltică rusă Kaliningrad, în timp ce au intrat în vigoare sancțiunile anunțate anterior de Uniunea Europeană împotriva Moscovei din cauza invaziei acesteia în Ucraina. Printre mărfurile suplimentare interzise începând de luni dimineață se numără betonul, lemnul, alcoolul și produsele chimice industriale pe bază de alcool, a declarat un purtător de cuvânt al vămilor lituaniene.

Rusia a avertizat vineri Lituania și Uniunea Europeană că ar putea adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă tranzitul unor bunuri către și dinspre Kaliningrad nu va fi reluat „în următoarele zile”, coform Reuters.

Luni, guvernatorul regional din Kaliningrad a propus o interdicție totală a circulației terestre a mărfurilor între Rusia și cele trei state baltice membre ale UE, Lituania, Letonia și Estonia, pentru a le împinge să folosească porturile din Kaliningrad. 

„Acest lucru va oferi activități transportatorilor (noștri) maritime și va da de lucru porturilor din Kaliningrad, care au fost puternic afectate de restricțiile UE”, a declarat guvernatorul Anton Alikhanov. Restricțiile comerciale impuse de UE au fost îmbunătățite, deoarece guvernele, piețele și companiile se tem că Rusia ar putea alege să prelungească închiderea celei mai mari conducte unice care transportă gaz rusesc către Germania dincolo de o perioadă de întreținere planificată de 10 zile. 

Hotărârea

Kaliningrad se învecinează cu Lituania și Polonia, state membre NATO și UE, și se bazează pe căile ferate și drumurile care traversează Lituania pentru majoritatea mărfurilor. Teritoriul de coastă a fost izolat de o parte din transportul de mărfuri din Rusia continentală începând cu 17 iunie, în conformitate cu regimul de sancțiuni al UE.

Mărfurile care se încadrează în categoriile umanitare sau esențiale, cum ar fi alimentele, sunt exceptate de la sancțiuni.

Disputa legată de izolarea Kaliningradului testează hotărârea Europei de a aplica sancțiunile, pe fondul temerilor legate de o escaladare a confruntării cu Rusia, după ce alte restricții au împins Moscova să nu-și plătească datoria. citiți mai departe Oficialii UE, cu sprijinul Germaniei, au căutat la sfârșitul lunii iunie un compromis rapid pentru a rezolva disputa. Cu toate acestea, surse au declarat pentru Reuters că Lituania, care a fost odată condusă de Rusia în cadrul vechii Uniuni Sovietice, a avut rezerve serioase cu privire la a face ceea ce ar putea fi văzut ca o concesie către Kremlin.