Infofinanciar > Lumea la zi > Vlodomir Zelenski vine cu încă o veste proastă despre importurile de cereale din Ucraina! „Cantitatea blocată de ruși s-ar putea tripla până la toamnă”
Lumea la zi

Vlodomir Zelenski vine cu încă o veste proastă despre importurile de cereale din Ucraina! „Cantitatea blocată de ruși s-ar putea tripla până la toamnă”

cereale Ucraina sursa foto Agrointel
sursa Agrointel

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski făcut public luni că până în această toamnă ar putea fi blocate 75 de milioane de tone de cereale în Ucraina, iar autorităţile de la Kiev vor arme care ar putea asigura circulaţia în siguranţă a exporturilor ţării, transmite Reuters.

„În prezent, între 20 şi 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, dar până în toamnă volumul ar putea atinge nivelul de 70-75 de milioane de tone”, a fost declarația lui Volodimir Zelenski. În sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb şi al şaselea mare exportator de grâu, conform datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor, conform Agerpres.

Situație amplificată de sancțiunile impuse de UE

Rusia a pus monopol pe exporturile de cereale ucrainene din porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră, însă Moscova susţine că această situație este amplificată şi de sancţiunile antiruse impuse de Uniunea Europeană. Turcia depune eforturi pentru a ajunge la o soluţie astfel încât Rusia să permită exporturile de cereale din Ucraina, de care depind numeroase ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa.

Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE. De la debutul invaziei ruseşti, în 24 februarie, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.

Situația de la Odessa

 În Odessa sunt blocate 57 de nave care au la bord în total peste un milion de tone de cereale, după cum a anunțat ministrul ucrainean al Agriculturii Mikola Solskyi. Cât rezistă aceste cereale la bord fără a se strica – nu știu nici măcar căpitanii navelor. După trei luni „încep problemele iar o parte din încărcătură se deteriorează”.

Președintele Consiliului European Charles Michel a trecută în zonă pentru a-și face singur o imagine asupra situației: „Am văzut în portul Odessa silozuri pline de cereale, grâu și porumb gata de export. Aceste alimente atât de necesare sunt blocate din cauza războiului Rusiei și a închiderii porturilor de la Marea Neagră. Consecințele sunt dramatice pentru țările mai sărace. Avem nevoie de un răspuns global.”