Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia acționează asupra porturilor din Ucraina. Exportul de cereale este blocat
Lumea la zi

Rusia acționează asupra porturilor din Ucraina. Exportul de cereale este blocat

zelenski, sursa foto hotnews
sursa foto hotnews

În urma evenimentelor neplăcute care se desfășoară în Ucraina, Rusia a blocat toate porturile și rutele comerciale prin care se producea exportul cerealelor ucrainiene în întreaga lume. Tone de cereale sunt blocate în porturile din Ucraina. Aceste acțiuni ale Rusiei pot rezulta într-o criză alimentară mondială.

Aceste lucruri sunt susținute chiar de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a acordat un interviu postului de televiziune Al Arabiya.

„Știți că ei (rușii- n.red.) au blocat toate porturile și rutele comerciale. Ne aflăm pe pământul nostru și ne bombardează și duc un război pe scară largă împotriva noastră și nu am reușit să exportăm o singură tonă de alimente și cereale în Asia sau Orientul Mijlociu, lumea arabă sau Europa. Și asta, desigur, va lovi securitatea alimentară globală și va pune în pericol prețurile globale. Este posibil ca unii să nu fi simțit încă, dar o vor face”, a declarat Zelenski.

Rusia a blocat toate porturile Ucrainei

Președintele a făcut trimiteri și la milioanele de tone de cereale care rămân blocate în porturile din Ucraina din cauza invaziei rusești: Trebuie să înțelegeți că navele rusești u blocat toate rutele comerciale. Toată lumea o vede. Există date din inteligența spațială care nu pot fi infirmate. Și toată lumea din lume arabă vede aceste imagini. Nu există nave de război în Marea Neagră astăzi, cu excepția navelor rusești ale Flotei Mării Negre.

Încă din anul 2014 Rusia a încercat în mod repetat să blocheze toate rutele comerciale ucrainiene.

„Tot ce este în mare și atacă din mare, tot ce se vede în mare, trece sub steagul Rusiei. Și vă rog să nu denaturați această realitate. Trebuie să clarificăm că va exista o criză alimentară anul acesta, având în vedere securitatea alimentară. Iar motivul este Rusia”, a susținut președintele Ucrainei.

Zelenski a spus că încă nu există o conștientizare deplină a ceea ce se întâmplă în Ucraina la momentul actual, iar din această cauză este imposibil ca să fie cerută încetarea acestui război.

Conform Programului Alimentar Mondial al ONU, aproximativ patru milioane și jumătate de tone de cereale sunt blocate în porturile din Ucraina. Aceste produse nu sunt exportate prin intermediul rutelor maritime întrucât ele sunt închise în urma invaziei rusești.

Exportul cerealelor  în Europa se face cu trenul

Foarte multe exporturi la momentul actual se fac prin intermediul trenurilor către Europa, a anunțat firma agricolă APK-Inform, citată de Reuters.

Oficialii din domeniul agriculturii susțin faptul că Ucraina are cantități semnificative de cereale în stoc. Ar putea începe exportul cu trenul pe la granița ucraineană vestică.

„Primele loturi de câteva mii de tone de porumb au fost deja exportate prin granița terestră vestică a Ucrainei”, a anunțat APK-Inform într-un raport citat de Mediafax.

Prețurile DAP ( Delivered At Place) la porumbul ucrainean pentru cumpărătiri din Polonia și statele baltice au fost cuprinse între 250 și 265 de dolari pe tonă, în timp ce în Slovacia prețul a urcat la 275 de dolari pe tonă.