Infofinanciar > Lumea la zi > Anunțul surpriză al rușilor despre portul din Mariupol. Ce se întâmplă cu comerțul internațional
Lumea la zi

Anunțul surpriză al rușilor despre portul din Mariupol. Ce se întâmplă cu comerțul internațional

Mariupol
Foto: washingtonpost.com

Orașul Mariupol a fost unul dintre așezările intes bombardate de armata rusă. Se spunea în presa internațională că ”totul e la pământ”. Acum, rușii anunță că portul și-a reluat activitatea.

Un punct strategic

Înainte de ofensiva rusească de pe 24 februarie, Mariupolul era principalul port la Marea Azov prin care plecau grânele ucrainene din țară, și al doilea cel mai important port civil, după Odessa. Mariupolul este esențial pentru acest tip de comerț, ținând cont că Marea Azov este legată de Marea Neagră.

Evident, conflictul și mai cu seamă luptele de la Mariupol  a blocat exportul în masă al giganticei producţii ucrainene de cereal. E drept, s-a încercat deschiderea unei alte variante, prin portul Constanța, dar cantitățile de grâne sunt mult sub potențialul agricol ucrainean.

De asemenea, blocarea cerealelor din Ucraina a născut vii polemici și cea mai răspândită părere era că această situație va genera o criză alientară globală.

Noul anunț făcut de partea rusă, cum că portul este functional, pare și o invitație la reluarea acestui comerț vital.

Demilitarizarea portului

„Operaţiunile de deminare şi demilitarizare ale portului (Mariupol) s-au terminat, (portul) a început să funcţioneze în mod regulat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov.

Cu o zi înainte, tot armata rusă anunțase că a deminat zona maritimă a portului, precum şi 18 cheiuri şi 32 de nave. Comunicatul preciza că „mai mult de 12.000 de arme şi obiecte explozive periculoase” au fost strânse.

Anunțul, însă, ar mai putea arăta și faptul că rușii nu prea au de gând să înapoieze Mariupolul autorităților ucrainene, părând să se instalese confortabil și pentru lungă durată aici.

Asediul Azovstal s-a terminat

Pe 17 mai, presa internațională anunța că Mariupolul este acum un oraș în ruină după un asediu rusesc despre care Ucraina spune că a ucis zeci de mii de oameni. Dar asediul se încheiase în aceea zi…

Forțele ucrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat, potrivit unui comunicat transmis luni dimineață de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Comandanții unităților staționate la uzina de oțel Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”.

Sute de oameni au fost evacuați din combinat, ultima redută din orașul care devenise un simbol al rezistenței ucrainene, sub bombardamentele rusești. Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a vorbit într-un mesaj video despre operațiunea de evacuare.

„53 de persoane rănite grav au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk pentru îngrijiri medicale”, a spus ea. Novoazovsk este controlat de ruși și se află la aproximativ 32 km la est de Mariupol. „Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar”, a mai spus Malyar.