Infofinanciar > Lumea la zi > S-au anunțat cifre în ceea ce privește embargoul petrolier aplicat de UE! Ce sumă uriașă de bani va pierde Rusia
Lumea la zi

S-au anunțat cifre în ceea ce privește embargoul petrolier aplicat de UE! Ce sumă uriașă de bani va pierde Rusia

embargo petrolier - sursa foto - impact.ro
Credit imagine: impact.ro

O evaluare realizată de Alfa-Bank, denumită cea mai mare instituție de credit privată din Rusia dezvăluie suma pe care Rusia o pierde în urma sancțiunilor primite din cauza invadării Ucrainei. 

Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, embargoul petrolier al UE va genera pierderi de 50 de miliarde de dolari țării conduse de Putin, conform evaluării Alfa-Bank.

Interdicția importului rusesc de petrol va fi introdusă înainte de sfârșitul acestui an, în timp ce interdicția de import de produse petroliere va fi introdusă la începutul anului 2023. „Embargoul ar putea determina o scădere de 50 de miliarde de dolari a veniturilor din export”, avertizează Alfa-Bank, adăugând că pierderea rezultată va depinde de faptul dacă companiile petroliere își pot găsi clienți pe piețe alternative.

Rusia anul trecut, conform raportului publicat de bancă, a câștigat 50 de miliarde de dolari din exporturile de petrol către UE, adică 45% din toate veniturile din petrol, care s-au ridicat la 110 miliarde de dolari, și aproximativ 10% din veniturile totale din export, potrivit Băncii Centrale a Federația Rusă. 30 de miliarde de dolari au fost aduse în țară prin vânzarea de produse petroliere către clienți europeni, care au căzut și ei sub embargoul petrolier.

India și petrolul rusesc

 Achizițiile de petrol din Federația Rusă după sancțiuni au crescut considerabil pentru India: dacă în urmă cu un an a achiziționat 34.000 de barili pe zi, atunci în aprilie 2022 erau deja 284.000, iar în mai – 784.000. Rafinăriile de stat din India lucrează la un acord cu Rosneft, în baza căruia importurile pot fi crescute sub rezerva unor reduceri semnificative de la compania rusă.

Dar, dincolo de asta, comercianții indieni vor cere ca costurile de logistică să fie incluse în prețul petrolului, spun surse Kommersant din industria petrolieră rusă.

O problemă separată va fi interdicția UE de a asigura tancurile cu petrol rusesc, avertizează ei: acum companiile și comercianții vor trebui să găsească asigurători în alte țări, deoarece fără asigurare o navă nici măcar nu poate intra în port, conform Bloomerg.