Infofinanciar > Esential > Ucraina a primit ajutoare în criptomonede de zeci de milioane euro. Zelenski vrea Bitcoin pentru apărarea țării
Esential

Ucraina a primit ajutoare în criptomonede de zeci de milioane euro. Zelenski vrea Bitcoin pentru apărarea țării

zelenski ucraina criptomonede, sursa foto euronews
sursa foto euronews

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat lansarea unei noi platforme dedicată donațiilor în criptomonede pentru cei care vor să ajute rezistența ucraineană. Platforma acceptă donații în peste 100 de criptomonede.

Încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina, Volodimir Zelenski a transmis că guvernul său acceptă și donații în criptomonede pentru a-și susține rezistența. Platforma de strângere de fonduri se numește United24 și acceptă peste 100 de criptoactive diferite.

Rachete cumpărate cu banii de criptomonede

Lista de criptoactive acceptate variază de la criptomonede populare precum bitcoin (BTC), ethereum (ETH), binance coin (BNB), până la apecoin (APE) lansat recent și câteva monede de finanțare descentralizată (DeFi) cu plafon mai mic, cum ar fi HEC de la Hector Finance, STRM de la StreamCoin , și MLN al Enzyme, conform site-ului web al platformei.

Începând de acum, utilizatorii interesați pot alege dintre trei domenii în care pot dona pentru ucraineni: apărare și deminare (distrugerea minelor lăsate în urmă), asistență umanitară și medicală, alături de reconstrucția Ucrainei, scrie cryptonews.

Proiectul își propune, de asemenea, să sporească eficiența și transparența distribuirii donațiilor prin lansarea de actualizări săptămânale, care detaliază modul în care au fost cheltuite fondurile. Mai mult, Banca Națională Centrală a Ucrainei ar furniza rapoarte de strângere de fonduri la fiecare 24 de ore.

Zeci de milioane de euro 

„Toată lumea poate dona cu un singur click din orice țară. Oricine poate participa: persoane interesate, antreprenori și mari corporații tehnologice”, a spus președintele Zelensky, adăugând: „Luptăm cu inamicul în fiecare zi pentru valorile libertății și democrației. United24 urmează să devină un serviciu digital care va uni întreaga lume civilizată în sprijinirea Ucrainei.”

Raportul a precizat că fondurile vor fi transferate inițial în conturile Băncii Naționale, iar apoi vor fi distribuite între ministerele de resort, care includ Ministerul Apărării, Ministerul Sănătății și Ministerul Infrastructurii.

Între timp, Deloitte, una dintre firmele de contabilitate „Big Four” din SUA, se va alătura platformei United24 pentru a monitoriza trimestrial raportul general al ministerelor.

În urma atacului rusesc, o serie de organizații și ONG-uri ucrainene au început campanii de strângere de fonduri, unele acceptând exclusiv donații în cripto.

La mijlocul lunii martie, guvernul ucrainei, în cooperare cu principalul schimb de criptomonede FTX și cu platforma de miză Everstake, a lansat site-ul de strângere de fonduri cripto Aid For Ukraine (Ajutor pentru Ucraina) pentru a permite utilizatorilor să doneze în diverse criptoactive.

Conform celei mai recente actualizări de pe site-ul Ministerului Transformării Digitale, țara a strâns peste 60 de milioane USD în donații cripto.

Alex Bornyakov, ministrul adjunct al Transformării Digitale al Ucrainei, a declarat anterior că o mare parte din donațiile cripto a fost cheltuită pentru provizii militare, inclusiv veste antiglonț, bandaje și dispozitive de vedere pe timp de noapte pentru armată.