Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin sfidează mandatul de arestare! Liderul rus a vizitat portul Mariupol
Lumea la zi

Vladimir Putin sfidează mandatul de arestare! Liderul rus a vizitat portul Mariupol

Vladimir Putin râde; sursă foto: capital.ro
sursă foto: capital.ro

Președintele Vladimir Putin a făcut o vizită surpriză în weekend în portul Mariupol, a informat presa de stat, prima călătorie a liderului de la Kremlin în teritoriile ocupate de ruși din regiunea Donbas a Ucrainei de la începutul conflictului.

Putin a călătorit sâmbătă în Crimeea într-o vizită neanunțată pentru a marca cea de-a noua aniversare de la anexarea peninsulei de către Rusia și la doar două zile după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru liderul rus. Putin încă nu a comentat public mandatul CPI, dar călătoriile sale pe teritoriul ucrainean revendicat de Rusia au fost văzute de unii observatori ca un act de sfidare.

Mariupol a căzut în mai, după una dintre cele mai lungi și sângeroase bătălii din război, marcând prima victorie majoră a Rusiei, după ce nu a reușit să cucerească Kievul și sa concentrat în schimb asupra sud-estului Ucrainei.

Organizația pentru Securitate și Cooperare și Europa (OSCE) a declarat că bombardarea timpurie de către Rusia a unei maternități a fost o crimă de război. Putin încă nu a comentat public mandatul CPI, dar călătoriile sale pe teritoriul ucrainean revendicat de Rusia au fost văzute de unii observatori ca un act de sfidare.

Prima victorie a Rusiei

Mariupol a căzut în mai, după una dintre cele mai lungi și sângeroase bătălii din război, marcând prima victorie majoră a Rusiei, după ce nu a reușit să cucerească Kievul și sa concentrat în schimb asupra sud-estului Ucrainei.

Organizația pentru Securitate și Cooperare și Europa (OSCE) a declarat că bombardarea timpurie de către Rusia a unei maternități a fost o crimă de război. Putin a zburat cu elicopterul la Mariupol pentru „o călătorie de lucru”, au informat agențiile de presă ruse, citând Kremlinul. A călătorit prin mai multe cartiere ale orașului, făcând popas și discutând cu locuitorii.

Este cel mai aproape de linia frontului pe care Putin a fost de când a început războiul de un an.

CPI a emis vineri un mandat de arestare împotriva lui Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina, o mișcare extrem de simbolică care îl izolează și mai mult pe liderul rus, scrie Reuters.

În timp ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut o serie de călătorii pe câmpul de luptă pentru a ridica moralul trupelor sale și a discuta strategia, Putin a rămas în mare parte în interiorul Kremlinului în timp ce conduce ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” în Ucraina.

Putin a vizitat o familie în casa lor

Kievul și aliații săi spun că invazia, aflată acum la cea de-a 13-a lună, este o acaparare imperialistă de pământ care a ucis mii și a strămutat milioane de oameni în Ucraina.
În cartierul Nevski din Mariupol, Putin a vizitat o familie în casa lor, a informat presa rusă. Noul cartier rezidențial a fost construit de armata rusă, primii oameni s-au mutat în septembrie anul trecut.

Rezidenții s-au întors „activ”, a declarat vicepremierul Rusiei Marat Khusnullin, care l-a însoțit pe Putin, a declarat de agențiile ruse.

Mariupol avea o populație de jumătate de milion de oameni înainte de război și găzduia oțelul Azovstal, una dintre cele mai mari din Europa.

„Centrul orașului a fost grav avariat”, a spus Khusnullin. „Vrem să terminăm (reconstrucția) centrului până la sfârșitul anului, cel puțin partea de fațadă. Centrul este foarte frumos.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.