Infofinanciar > Lumea la zi > Pagube de 20 de miliarde de euro la Azovstal! Rinat Ahmetov cere banii Moscovei
Lumea la zi

Pagube de 20 de miliarde de euro la Azovstal! Rinat Ahmetov cere banii Moscovei

Rinat Ahmetov - sursa foto - playsport.ro
Sursa foto - playsport.ro

Cel mai bogat oligarh ucrainean, Rinat Ahmetov, proprietarul uzieni Azovstal, are de gând să dea Rusia în judecată pentru faptul că au bombardat uzina, lucru care a cauzat pierderi materiale în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Rinat Ahmetov, proprietarul celui mai mare producător de oțel din Ucraina (Metinvest) a declarat într-un interviu următorul lucru: „Cu siguranță vom da în judecată Rusia și vom cere despăgubiri pe măsura pierderilor și a afacerilor distruse.”, potrivit site-ului Gândul.

Distrugerea uzinei Azovstal

Uzina Azovstal a fost distrusă, aceasta devenind ultimul punct de apărare al orașului-port situat în zona de sud a Ucrainei. O altă fabrică deținută de Ahmetov, mai precis Ilici, a suferit avarii în timpul în care rușii bombardau zona. Drept consecință, Metinvest a anunțat că nu mai are posibilitate de a-și aproviziona clienții așa cum este prevăzut în contracte.

Rinat Ahmetov a spus că, încă de când a început războiul, acesta a rămas în Ucraina și că are încredere în țara lui și în victoria acesteia. Fundația Rinat Ahmetov, alături de afacerile CSM, au pus oferit pe 20.5 de milioane de dolari în asistență pentru țară și pentru cetățenii ucrainieni, încă de când a început invazia Rusiei.

De asemenea, clubul de fotbal care este sponsorizat de Rinat Ahmetov, Șahtio Donețk, și-a transformat stadionul care are o capacitate de circa 35.000 de locuri într-un loc dedicat refugiaților.

Din ziua de 24 februarie și până în primele zile din luna mai a anului 2022, afacerile deținute de Rinat Ahmetov, dar și fundația lui și FC Șahtior au oferit aproximativ 72 de milioane de dolari sub formă de sprijin umanitar dar și suport pentru Forțele Armate ale Ucrainei și Forțele Teritoriale de Apărare.

Potrivit indicelui miliardarilor Bloomberg, Rinat Ahmetov are o avere estimată la 7.3 miliarde de dolari.

La finalul lunii aprilie, oligarhul ucrainean a declarat pentru publicația Le Temps din Elveția că : „Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean. Ucrainenii apără cu înverșunare fiecare centimetru de pământ ucrainean. Sunt mândru că Azovstal este fortăreața noastră de rezistență.”.

Averea lui Rinat Ahmetov și controversele din jurul lui

Tot în luna aprilie, Rinat Ahmetov a fost inclus într-un top al celor mai bogate persoane de pe planetă, ocupând locul 687 și având o avere netă de 4 miliarde de dolari.

Totuși, aspectele din trecutul lui Ahmetov, felul în care și-a construit averea după ce comunismul a căzut în Ucraina dar și activitățile lui dintre anii 1985 și 1995 rămân subiecte controversate.

Ahmetov a delcarat că a avut succes în investiții deoarece miza pe afaceri riscante în perioada de după căderea Uniunii Sovietice, iar în anul 2010 a negat faptul că a moștenit bani de la Akhat Bragin sau de la oricare altă persoană. Acesta a spus că :„ Am câștigat primul meu milion făcând comerț cu cărbune și cocs și am cheltuit banii pe active pe care nimeni nu dorea să le cumpere. Era un risc, dar a meritat.”.

În anul 2021, Volodimir Zelenski l-a acuzat pe miliardarul ucrainean ca a fost ales ca să ajute la conceperea unei lovituri de stat realizată de Rusia împotriva președintelui de la Kiev. Miliardarul a negat și aceste lucruri, iar acum, acțiunile lui umanitare par să contrazică aceste acuzații.