Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin poate fi arestat în aceste 123 de țări. Ce decizie a luat Curtea Penală Internațională
Lumea la zi

Vladimir Putin poate fi arestat în aceste 123 de țări. Ce decizie a luat Curtea Penală Internațională

Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Credit imagine: podul.ro

În data de 16 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis două mandate de arestare. Unul dintre ele este pe numele liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Cel de-al doilea este pe numele Mariei Lvova-Belova, Comisarul pentru Drepturile Copilului ale Președintelui Rusiei.

Curtea Penală Internațională a declarat că „există motive rezonabile de a crede că Putin poartă răspunderea penală individuală” pentru presupusele infracțiuni de deportare a copiilor ucraineni în Rusia, dar și pentru „faptul că nu a exercitat un control adecvat asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele”.

Țările în care Vladimir Putin poate fi arestat

Deși Rusia nu recunoaște CPI, iar un proces la Haga cel mai probabil nu va avea loc, emiterea mandatelor de arestare arată poziționarea celor mai multe țări ale lumii față de războiul din Ucraina. De asemenea, Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova sunt primii oficiali ruși acuzați de crime împotriva umanității de la începutul invaziei din 24 februarie 2022.

Cele 123 de țări care se angajează să-i aresteze pe liderul de la Kremlin și subordonata sa sunt Afganistan, Albania, Andorra, Antigua și Barbuda, Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Barbados, Belgia, Belize, Benin, Bolivia, Bosnia și Herțegovina, Botswana, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cabo Verde, Cambodgia, Canada, Republica Centraficană, Ciad, Chile, Columbia, Comore, Congo, Insulele Cook, Costa Rica, Coasta de Fildeș, Croația, Cipru, Republica Cehă, Republica Democrată Congo, Danemarca, Djibouti, Dominica, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Estonia, Fiji, Finlanda, Franța, Gabon, Gambia, Georgia, Germania, Ghana, Grecia, Grenada, Guatemala, Guineea Ecuatorială, Guyana, Honduras, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Iordania, Kenya, Kiribati, Letonia, Lesotho, Liberia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Madagascar, Malawi, Maldive, Mali, Malta, Insulele Marshall, Mauritius, Mexic, Mongolia, Muntenegru, Namibia, Nauru, Olanda, Noua Zeelandă, Niger, Nigeria, Macedonia de Nord, Norvegia, Panama, Paraguay, Peru, Polonia, Portugalia, Republica Coreea, Republica Moldova, România, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent și Grenadinele, Samoa, San Marino, Senegal, Serbia, Seychelles, Sierra Leone, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Palestina, Surinam, Suedia, Elveția, Tadjikistan, Timorul de Est, Trinidad și Tobago, Tunisia, Uganda, Regatul Unit, Republica Unită Tanzania, Uruguay, Vanuatu, Venezuela și Zambia, conform unei știri publicată de realitatea.net.

Ce trebuie să știi despre CPI

Curtea Penală Internațională, care are sediul în Haga, Olanda, este compusă din 18 magistrați. Aceștia judecă infracțiuni precum genocidul, crimele de război și crimele împotriva umanității. Pot fi supuse judecății de la Haga doar infracțiunile care au avut loc după data de înființarea a Curții, adică 1 iulie 2002.

La cel ca și ONU, CPI este finanțată de statele care fac parte din instituție. Plata este calculată proporțional, în funcție de capacitatea financiară a fiecărei țări în parte. În momentul de față, liderul Curții Penale Internaționale este Chile Eboe-Osuji.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.