Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin se întâlnește cu Lukașenko. Armele nucleare, un punct important pe ordinea de zi
Lumea la zi

Vladimir Putin se întâlnește cu Lukașenko. Armele nucleare, un punct important pe ordinea de zi

Vladimir Putin se întâlnește cu Lukașenko. Armele nucleare, un punct important pe ordinea de zi
sursa foto National Today

Belarus a semnalat faptul că va găzdui arme nucleare tactice rusești, afirmând că decizia este un răspuns la ani de presiuni occidentale, inclusiv sancțiuni și ceea ce a spus că este o consolidare militară din partea statelor membre NATO, în apropierea granițelor sale.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, se va deplasa la Moscova, pentru două zile de discuții cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că cei doi lideri vor discuta despre apelul lui Lukașenko pentru o încetare imediată a focului în Ucraina, în cadrul viitoarei întâlniri față în față.

Președintele Belarus, întâlnire cu Vladimir Putin

Vladimir Putin și Lukașenko vor purta discuții despre „probleme bilaterale și internaționale de actualitate” pe 5 aprilie, înainte de o reuniune a Consiliului Suprem al Statului Uniunii pe 6 aprilie, a precizat Kremlinul într-un anunț public. În mod oficial, Rusia și Belarus fac parte dintr-o uniune, o alianță fără frontiere între cele două foste țări sovietice, deși planurile de lungă durată pentru o integrare mai strânsă a economiilor lor au fost blocate în mod repetat.

Moscova este principalul susținător politic și financiar al Belarusului, în timp ce Lukașenko i-a permis lui Putin să folosească teritoriul Belarusului ca rampă de lansare pentru invazia Rusiei în Ucraina anul trecut. În luna martie, Vladimir Putin a declarat că Rusia va desfășura arme nucleare tactice în Belarus. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Rusia sporește capacitățile nucleare ale Belarusului ca răspuns la aderarea Finlandei la alianța militară NATO, conform Reuters .

Belarus, găzduiește arme nucleare rusești pentru a contracara NATO

Declarația Ministerului de Externe a fost prima afirmare a Guvernului, de când președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Moscova va desfășura arme nucleare tactice în Belarus și că va construi o instalație de depozitare a armelor nucleare pe teritoriul „țării prietene”.

Deși Putin nu a spus când va avea loc desfășurarea și nici nu a oferit mai multe detalii, anunțul pare să deschidă calea pentru prima desfășurare de arme nucleare în afara granițelor Moscovei de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Ministerul de Externe din Belarus a declarat că bombele nucleare ale Rusiei oferă protecție, după ceea ce acesta a numit o campanie de presiuni din partea Statelor Unite și a aliaților săi, care vizează răsturnarea Guvernului președintelui Alexander Lukașenko.

„În ultimii doi ani și jumătate, Republica Belarus a fost supusă unei presiuni politice, economice și informaționale fără precedent din partea Statelor Unite, a Regatului Unit și a aliaților săi din NATO, precum și a statelor membre ale Uniunii Europene”, a declarat ministerul într-un comunicat. Decizia de a desfășura arme nucleare în Belarus a fost unul dintre cele mai dure semnale ale Moscovei către Occident, de la invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, în ceea ce țara numește o „operațiune militară specială”, conform Reuters.