Infofinanciar > Lumea la zi > Aderarea Finlandei la NATO enervează Kremlinul: „Se creează riscurile unei extinderi a conflictului din Ucraina”
Lumea la zi

Aderarea Finlandei la NATO enervează Kremlinul: „Se creează riscurile unei extinderi a conflictului din Ucraina”

Rusia si NATO Sursa foto Realitatea
FOTO: realitatea.net

Kremlinul a declarat în cursul zile de  marți că Rusia va fi nevoită să ia „contramăsuri” ca urmare a aderării Finlandei în cadrul alianței politico militare NATO. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că această decizie ridică perspectiva unei noi escaladări a conflictului din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la rândul său că extinderea NATO, criticată de mult timp la Moscova, este o „intruziune în securitatea noastră și în interesele naționale ale Rusiei” și că Moscova va urmări îndeaproape orice desfășurare militară a NATO în Finlanda.

Finlanda s-a alăturat oficial NATO în cursul zilei de marți

Rusia și Finlanda au o graniță comună de 1.300 km, iar Moscova a declarat deja că va întări diviziile militare staționate în vestul și nord-vestul său. Șoigu a declarat conducerii militare a Rusiei, în  cadrul unei reuniuni, că aderarea Finlandei „creează riscurile unei extinderi semnificative a conflictului” din Ucraina, potrivit unei transcrieri publicate de Ministerul Apărării.

Dar oficialul rus a adăugat că acest lucru nu va afecta rezultatul a ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina. Rusia spune că unul dintre motivele pentru care și-a trimis forțele armate în Ucraina în februarie 2022 a fost acela de a contracara o amenințare din partea a ceea ce a numit Șoigu a fi planuri occidentale de a folosi Ucraina ca platformă pentru a amenința Rusia.

Ministrul rus al Apărării adaugă faptul că acum se duce un „război hibrid” împotriva NATO și a Occidentului, care sprijină Ucraina cu pachete de armament și sprijin financiar în valoare de mai multe miliarde de dolari. Șoigu a completat că Rusia ia, de asemenea, măsuri practice pentru a spori potențialul de atac nuclear al aliatului său apropiat, Belarus, ca răspuns.

Totodată, Șoigu a punctat faptul că unele avioane militare belaruse sunt acum capabile să transporte focoase nucleare și că Rusia a trimis sisteme de rachete Iskander care pot transporta rachete convenționale sau nucleare în Belarus. Președintele Vladimir Putin a declarat luna trecută că Rusia va amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. Rusia a folosit Belarusul ca rampă de lansare pentru invazia sa de anul trecut, iar la Kiev și în Occident persistă temerile că ar putea fi târât și mai mult în conflict de către Moscova.

Rusia a dislocat în Belarus 10 avioane capabile să transporte arme nucleare tactice

Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, a declarat sâmbătă președintele Vladimir Putin, trimițând un avertisment către NATO cu privire la sprijinul militar acordat Ucrainei. Putin a declarat că mișcarea nu va încălca promisiunile de neproliferare nucleară, este unul dintre cele mai pronunțate semnale nucleare ale Rusiei de la începutul invaziei sale în Ucraina, în urmă cu 13 luni, precizează reuters.com.

Rusia a staționat în Belarus 10 avioane capabile să transporte arme nucleare tactice, a declarat Putin, adăugând că a transferat deja către Belarus un număr de sisteme de rachete tactice Iskander care pot lansa arme nucleare.

„Este o mișcare foarte semnificativă”, a declarat Nikolai Sokov, cercetător la Centrul pentru dezarmare și neproliferare din Viena. „Rusia a fost întotdeauna foarte mândră că nu are arme nucleare în afara teritoriului său. Așa că, acum, da, schimbă acest lucru și este o mare schimbare”, a completat Sokov.