Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin are probleme pe front? Conducerea militară rusă caută înlocuitori pentru mercenarii Wagner
Lumea la zi

Vladimir Putin are probleme pe front? Conducerea militară rusă caută înlocuitori pentru mercenarii Wagner

Mercenari Wagner
Sursă foto: Institute for Securites Studies

O postarea a Ministerului britanic al Apărării transmite faptul că Rusia poate fi în căutare de susținere pentru dezvoltarea de alternative în schimbul grupării de mercenari Wagner. Se pare că companiile militare private (PMC) sunt cele care au urma să înlocuiască unii dintre cei mai temuți militari ce luptă în Ucraina.

Se pare că ideea acestei schimbări a plecat chiar de la fondatorul grupului, Evgheni Prigojin.

Rusia dorește mai mult control

Autorii raportului publicat de Ministerul britanic al Apărării susțin că motivul principal pentru care Rusia ar intenționa să caute un înlocuitor pentru grupul de mercenari Wagner este că Evgheni Prigojin, fondatorul grupului, a intrat în repetate rânduri în conflict direct cu Ministerul Apărării din Rusia.

„Acest lucru are loc în contextul dușmăniei de profil înalt dintre Ministerul rus al Apărării și grupul Wagner. Conducerea militară a Rusiei dorește probabil o PMC de înlocuire asupra căreia să aibă mai mult control. Cu toate acestea, niciun alt PMC rusesc cunoscut nu se apropie în prezent de dimensiunea sau puterea Wagner”, se arată în postare.

Ministerul britanic susține că unitățile private militare ar putea deveni un ajutor în acest sens deoarece sunt mai ușor de controlat.

Comandamentul rus, potrivit G4Media, preferă să trimită mercenari în luptele din Ucraina pentru că aceștia dau dovadă de o eficiență mai mare în război. De asemenea, costurile pentru întreținerea lor ajung să fie acoperite de companiile militare private din care aceștia fac parte.

Pierderile de personal PMC sunt mai ușor de ,,digerat

Moscova ar considera că pierderile de personal din cadrul companiilor militare private pot fi mai acceptabile și ușor de ,,digerat” pentru societatea rusească dacă provin din cadru personalului PMC. Pierderile de vieți omenești ale militarilor pot provoca o creștere bruscă a sentimentului anti-război în Rusia, ceea ce nu este dorit.

Mercenarii ar fi lucrat alături de forțele armate ruse și în lupta din Ucraina din 2014, unde se crede ca aproximativ 10.000 de mercenari ar fi avut cel puțin un contract cu gruparea Wagner

În trecut, The Times a numit gruparea de mercenari Wagner ,,armata privată a lui Putin” care ar fi avut misiunea de a-l elimina pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Grupul Wagner este de asemenea cunoscută și pentru implicarea în conflictele de pe fronturile Siriene și din zona Africii.

Ideea cum că o astfel de grupare există, datează din 2012. În acea perioadă se luase în calcul intrarea în legalitatea a grupărilor comerciale militare, proiect care ulterior a eșuat din cauza opoziției armatei rusești și a contribuției serviciilor secrete.

Un fost membru combatant al Wagner a descris pentru BBC gruparea „Este o structură menită să promoveze interesele statului în afara graniţelor ţării noastre”, iar membrii grupării au fost descriși ca „profesionişti ai războiului”

În finele anului trecut, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au adoptat în unanimitate sancțiuni îndreptate spre grupul rusesc de mercenari Wagner.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.