Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin se așteaptă la o creștere a PIB-ului rusesc. Care e motivul pierderilor de anul trecut
Lumea la zi

Vladimir Putin se așteaptă la o creștere a PIB-ului rusesc. Care e motivul pierderilor de anul trecut

vladimir putin, președintele Federației Ruse (sursă foto: cnn.com)
sursă foto: cnn.com

Tendințele pozitive din economia rusă iau avânt, a declarat joi președintele Vladimir Putin la congresul RSPP (Uniunea Rusă a Industriașilor și Antreprenorilor), adăugând că se așteaptă ca PIB-ul țării să crească substanțial în al doilea trimestru.

„Vedem că tendințele pozitive din economia rusă capătă un impuls și ne așteptăm, de asemenea, la o creștere notabilă a PIB-ului în trimestrul al doilea, comparativ cu nivelul de anul trecut”, a declarat el, conform TASS.

Cea mai mare contracție a PIB-ului de anul trecut a fost înregistrată în luna iunie, a precizat Vladimir Putin.

„Cred că [contracția PIB-ului în iunie anul trecut a fost de – TASS] 4,7%. Motivele sunt cunoscute: războiul sancțiunilor, provocări fără precedent în economia și comerțul global și, în general, în sistemul de relații internaționale”, a spus el, adăugând că, în ciuda acestor provocări, economia țării a trecut pe creștere în iulie 2022.

Rusia a reușit să compenseze piețele pierdute, spune Putin

Vladimir Putin a subliniat că Rusia a implementat treptat reorientarea către piețele cu dezvoltare rapidă chiar înainte de toate fenomenele actuale de criză și înainte de începerea operațiunii militare speciale din Ucraina, informează agenția de stat TASS.

Rusia a reușit să compenseze închiderea piețelor occidentale și a extins contactele comerciale cu țările din regiunile cu dezvoltare rapidă de pe glob, a declarat joi președintele Vladimir Putin la congresul Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia.

„Am reușit să compensăm închiderea efectivă a piețelor occidentale și să lărgim comunicările comerciale externe ale Rusiei cu statele din regiunile cu creștere rapidă ale lumii”, a declarat șeful statului.

Rusia a pus în aplicare treptat reorientarea către piețele cu dezvoltare rapidă chiar înainte de toate fenomenele actuale de criză și înainte de începerea „operațiunii militare speciale” în Ucraina, a subliniat Putin.

„Situația a evoluat acum într-un mod în care s-a dovedit că nu am făcut-o fără motiv. Mai mult, am făcut-o într-un ritm mai mic decât ar fi trebuit. Cu toate acestea, ideea este că pur și simplu continuăm această tendință”, a adăugat șeful statului rus.

Rezervele internaționale ale Rusiei sunt în scădere

Rezervele internaționale ale Rusiei se ridicau la 573,3 mld. dolari la 10 martie 2023, în scădere cu 0,9% (sau cu 5,1 mld. dolari) într-o săptămână, a anunțat joi Banca Centrală într-un comunicat.

„Rezervele internaționale s-au ridicat la 573,3 mld. dolari la 10 martie, în scădere cu 5,1 mld. dolari (sau cu 0,9%) într-o săptămână, ca urmare a reevaluării negative, precum și a tranzacțiilor în cadrul regulii fiscale”, se arată în comunicat.

La data de 3 martie, rezervele internaționale au totalizat 578,4 mld. dolari.

Rezervele internaționale ale Rusiei sunt active străine foarte lichide disponibile la Banca Rusiei și la guvernul rus. Acestea cuprind valută străină, drepturi speciale de tragere (DST), o poziție de rezervă la Fondul Monetar Internațional și aur monetar. Ele au fost afectate de sancțiunile economice coordonate ale Occidentului.