Infofinanciar > Lumea la zi > „Nu vor putea încolți Ungaria”! Viktor Orban cere renunțarea la sancțiunile economice împotriva Rusiei și atacă UE
Lumea la zi

„Nu vor putea încolți Ungaria”! Viktor Orban cere renunțarea la sancțiunile economice împotriva Rusiei și atacă UE

Viktor Orban, Sursă foto: dailysabah.com
Sursă foto: dailysabah.com

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a susținut vineri că decizia oficialilor europeni de a exclude 20 de universităţi maghiare din cadrul programului de burse Erasmus+ este, de fapt, o răzbunare a Bruxellesului. În opinia sa, personalitățile „de vârf” ale „bătrânului continent” vor înlocuirea actualului guvern de la Budapesta.

Declarațiile liderului maghiar au fost rostite de acesta în cadrul intervenţiei sale săptămânale de la radioul public Kossuth.

„Cine are copii se întreabă: ce fel de oameni sunt aceştia, care se răzbună pe copii, care se răzbună pe tineri?”, a fost întrebarea ironică lansată de Viktor Orban.

Liderul maghiar a respins ideea ca organizaţiile neguvernamentale şi alte grupuri să stabilească ele însele „cum să creştem copiii”.

În contextul excluderii celor 20 de instituții universitare din programul Erasmus+, Orban a precizat că guvernul din subordinea sa va acoperi cheltuielile studenţilor care vor dori să înveţe în străinătate.

„Ceea ce se întâmplă cu privire la Erasmus, din partea Comisiei împotriva Ungariei, este inacceptabil”, a spus și Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, scrie Digi24.

Noi atacuri la adresa Bruxellesului

În cadrul discursului său, liderul de la Budapesta a mai susținut că Bruxellesul vrea să creeze o Europă multicoloră și plină de imigranţi, scrie Agerpres.

„Nu vor putea încolţi Ungaria”, a spus Orban.

De asemenea, premierul maghiar a precizat că Uniunea Europeană trebuie să oprească aplicarea sancțiunilor economice împotriva Rusiei pentru a reuși să țină sub control rata inflației. Pentru a se întâmpla acest lucru, Viktor Orban a declarat că este nevoie de o persoană „cu biceps puternic”.

„A venit momentul în care ar trebui să vină cineva care este suficient de curajos şi care are biceps puternic şi este lat în spate ca să spună că am făcut lucrurile prost”, a apreciat Orban.

Dacă Moscova nu ar mai fi sancționată, Europa ar reduce inflația la jumătate, a explicat liderul de la Budapesta. Însă, în opinia sa, acest lucru este departe de a se întâmpla, întrucât nu se întrevede acea persoană „cu biceps puternic”.

Ungaria nu are suficientă forță și putere ca să schimbe atitudinea UE, s-a plâns Orban, susținând că, „pentru a face acest lucru, trebuie să fii german sau francez”.

Ungaria rămâne fără fondurile din partea CE

Oficialii Comisiei Europene au anunțat în luna decembrie a anului trecut că vor că suspenda Ungariei acordarea a 22 miliarde de euro din fonduri de coeziune.

Decizia va rămâne una fermă, până când autoritățile de la Budapesta vor îndeplini toate condiţiile cerute, legate de independenţa justiţiei, libertăţi academice, drepturi LGBT şi sistemul de azil, au apreciat reprezentanții CE.

De asemenea, Comisia a atras atenția că Ungaria nu şi-a modificat practica de a numi politicieni apropiaţi guvernului în consiliile a 21 de instituţii de învăţământ superior. În plus, executivul european a apreciat că nu are garanţii că fondurile europene au fost, sunt, și vor fi utilizate în mod transparent.