Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin își va depune declarația de avere, dar nu trebuie s-o publice! De ce e opțional
Lumea la zi

Vladimir Putin își va depune declarația de avere, dar nu trebuie s-o publice! De ce e opțional

Putin
Credit imagine: bani.md

Dmitri Peskov este putătorul de cuvânt al Kremlinului. Într-un comunicat, acesta a spus că Vladimir Putin își va depune declarația de venit. Totuși, nu este necesar ca ea să fie făcută publică. Acest lucru nu s-ar aplica doar președintelui Rusiei, ci și altor înalți oficiali de la Moscova.

Caracterul facultativ al publicării declarației de venit a fost promulgat prin decret prezidențial la finele lui 2022. A intrat în vigoare începând cu 1 martie 2023. Textul legislativ se referă nu numai la Putin, ci și la toate celelalte persoane care ocupă funcții publice. Acest decret va fi valabil pentru întreaga durată a războiului din Ucraina, care în presa rusească este numit „operațiunea militară specială”.

Declarația lui Peskov despre Vladimir Putin

Întrebat de agenția guvernamentală de știri TASS legat de declarația de avere a președintelui, Dmitri Peskov a făcut următoarea declarație:

„Repet încă o dată, acest lucru nu este necesar (n.r. – publicarea declarației), pornim în primul rând de aici. Principalul lucru este să depunem declarațiile, iar publicarea lor este secundară.” Declarația purtătorului de cuvânt a fost preluată de libertatea.ro.

Atât Vladimir Putin, cât și alți demnitari, se obligă să facă depunerea acestei declarații până la data-limită de 1 aprilie 2023. Chiar și înaintea conflictului militar din Ucraina, averea totală a liderului de la Kremlin era greu de estimat. Se presupune că ea s-ar apropia de 70 miliarde dolari, în care sunt incluse un conac, 700 de mașini și 58 de aeronave. Alte surse merg și mai departe și spun că primul om în statul rus a acumulat o avere de 100 miliarde dolari.

Averea lui Vladimir Putin: speculații și fabricații

Dintr-o ultimă declarație de avere făcută publică, reieșea că în 2021, Vladimir Putin a făcut 10,2 milioane ruble, adică mai puțin de 10.000 de euro pe lună. Dacă ceea ce a afirmat în document este veridic, ar însemna că în anul 2021, șeful statului rus a câștigat mai puțin decât Vladimir Medinski, subaltern al său și profesor la Institutul Ministerului de Afaceri Externe din Rusia.

Detractorii Kremlinului vorbesc însă de bogății mult mai mari. Mulți dintre ei cred că liderul din Moscova a strâns sume colosale șantajând numeroși oligarhi ruși. De asemenea, anumite proprietăți i-ar aparține în mod real președintelui Federației Ruse, deși „pe hârtie” nu sunt ale lui. Astfel, Alexei Navalnîi, actualmente prizonier într-o locație nedezvăluită și unul dintre principalii oponenți ai lui Putin, considera că un palat de peste 7.000 de hectare ar fi în mod real al conducătorului din Kremlinul moscovit.

În acte, acesta pare a fi al magnatului Arkady Rotenberg. Tot ale celui care a condus Rusia timp de peste 20 de ani ca președinte, respectiv ca premier, ar fi și iahtul Șeherezada (700 de milioane de dolari), precum și nava botezată Graceful (în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari).