Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin sărbătorește 9 ani de la anexarea Crimeei. Liderul de la Kremlin a vizitat astăzi peninsula
Lumea la zi

Vladimir Putin sărbătorește 9 ani de la anexarea Crimeei. Liderul de la Kremlin a vizitat astăzi peninsula

Vladimir Putin râde; Sursă foto: capital.ro
sursă foto: capital.ro

Potrivit televiziunii ruse și presei oficiale, președintele rus Vladimir Putin a aterizat sâmbătă, 18 martie, în Crimeea pentru o vizită de comemorare a nouă ani de la invazia ilegitimă a peninsulei ucrainene.

Serviciul rus de știri Interfax a verificat, de asemenea, raportul. Mai mult, Vesti / „еcти” a postat pe Telegram un video de la plimbarea lui Vladimir Putin, în care a fost prezent în special guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev (Russia-1 VGTRK).

Vladimir Putin sărbătorește anexarea Crimeei

După două referendumuri separate, în care 96,77% dintre locuitorii Crimeei ar fi susținut încorporarea acesteia în Rusia, iar 95,6% dintre cei din orașul portuar Sevastopol – considerat a fi un oraș cu statut federal – ar fi susținut acest lucru, Vladimir Putin a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea și a orașului portuar Sevastopol la 18 martie 2014.

Potrivit AFP și Reuters, Occidentul a impus sancțiuni Rusiei pentru că a considerat că aceste referendumuri sunt ilegitime. Vladimir Putin a declarat vineri, 17 martie, în cadrul unei videoconferințe privind creșterea socio-economică a peninsulei și a orașului Sevastopol, că Rusia va lua toate măsurile de precauție necesare pentru a îndepărta amenințările la adresa securității peninsulei și a orașului Sevastopol, potrivit G4Media.

Cum a fost anexată Crimeea

„Anexarea Crimeii” se referă la anexarea ilegală a Crimeii, o peninsulă din Marea Neagră, de către Federația Rusă în 2014. Înainte de anexare, Crimeea era o republică autonomă a Ucrainei, dar după luni de tulburări politice și demonstrații în Ucraina, Rusia și-a desfășurat forțele militare în Crimeea și a organizat un referendum în care se presupune că majoritatea populației a votat în favoarea aderării la Federația Rusă.

Referendumul a fost condamnat pe scară largă de comunitatea internațională ca fiind ilegitim și încălcând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite și multe țări, inclusiv Statele Unite și state din Uniunea Europeană, nu au recunoscut anexarea și au impus sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Rusia și-a apărat acțiunile, declarând că a protejat drepturile etnicilor ruși și ale ucrainenilor vorbitori de limbă rusă din Crimeea și că referendumul a fost legitim. Cu toate acestea, anexarea Crimeei a dus la conflicte și tensiuni continue între Rusia și Ucraina, aceasta din urmă încercând să obțină revenirea teritoriului sub controlul său.

Anexarea a avut, de asemenea, implicații mai largi pentru relațiile internaționale, deoarece a încălcat principiile de bază ale dreptului internațional, inclusiv respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a altor națiuni.

România condamnă acțiunile lui Vladimir Putin

„La nouă ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, marcaţi la 18 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziţia fermă de condamnare şi nerecunoaştere a acestui act, ce reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internaţional, precum şi a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Actului Final de la Helsinki”, a transmis MAE.

Ministerul român al Afacerilor Externe condamnă folosirea peninsulei Crimeea de către trupele armate ruse în cadrul războiului de agresiune ilegal și nejustificat pe care Federația Rusă l-a declanșat împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă Agerpres.

„România reafirmă, totodată, că nu recunoaşte nici anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a regiunilor din estul Ucrainei (Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie), care rămân parte inalienabilă a teritoriului naţional al Ucrainei, în conformitate cu dreptul internaţional. Sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional, rămâne pe mai departe principiul de bază pe care se fundamentează eforturile cuprinzătoare ale României în susţinerea Ucrainei şi poporului ucrainean, victime ale agresiunii ruse”, se mai arată în comunicatul MAE.