Infofinanciar > Info > Mesajul MAE la 9 ani de la anexarea Crimeei: „România nu recunoaște anexările ilegale ale Rusiei”
Info

Mesajul MAE la 9 ani de la anexarea Crimeei: „România nu recunoaște anexările ilegale ale Rusiei”

Mesajul MAE la 9 ani de la anexarea Crimeei: „România nu recunoaște anexările ilegale ale Rusiei”
Credit imagine: CNBC

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a transmis un mesaj la nouă ani de când Rusia a anexat ilegal Crimeea. Acest eveniment marchează începutul ostilităților directe între Rusia și Ucraina, care au culminat cu invazia din data de 24 februarie 2022.

Ministerul, condus în momentul de față de Bogdan Aurescu, are o poziție „fermă” de condamnare a acțiunilor prin care regiunea autonomă Crimeea și orașul Sevastopol au fost anexate de Federația Rusă. MAE își reiterează susținerea față de integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Declarația dată de MAE

Peninsula Crimeea a fost anexată în mod fraudulos Federației Ruse după niște acțiuni militare întreprinse între 20 februarie și 26 martie 2014. Trupele armate ale rușilor au început această operațiune după Revoluția Demnității, prin care Ucraina încerca să iasă din sfera de influență a Rusiei și să se apropie de Europa. Acest act revoluționar a reprezentat și finalul protestelor sângeroase din cadrul Euromaidan.

MAE a adoptat o poziție acuzatoare față de Rusia, care nu numai că s-a opus insurgenței ucrainene, ci a a anexat în mod ilegal teritorii ale acesteia. În data de 18 martie 2023, organizația guvernamentală și-a reiterat perspectiva:

„La nouă ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, marcaţi la 18 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziţia fermă de condamnare şi nerecunoaştere a acestui act, ce reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internaţional, precum şi a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Actului Final de la Helsinki“, a transmis Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat. Acesta a fost preluat de AGERPRES și citat de Adevărul.

Atitudinea României în fața războiului ruso-ucrainean

În același timp, România condamnă invazia Ucrainei de către Rusia, începând cu 24 februarie 2022. Guvernul României consideră acest act beligerant neprovocat și nemotivat. Totodată, își reafirmă sprijinul față de integritatea Ucrainei și independența sa.

„România reafirmă, totodată, că nu recunoaşte nici anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a regiunilor din estul Ucrainei (Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie), care rămân parte inalienabilă a teritoriului naţional al Ucrainei, în conformitate cu dreptul internaţional. Sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional, rămâne pe mai departe principiul de bază pe care se fundamentează eforturile cuprinzătoare ale României în susţinerea Ucrainei şi poporului ucrainean, victime ale agresiunii ruse“, a mai trimis Ministerul Afacerilor Externe în comunicatul de presă care comemorează conflictul încheiat prin anexarea frauduloasă a Peninsulei Crimeea.

Violențele au dus la sute de morți și mii de răniți în rândul insurgenților ucraineni.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.