Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia nu este atât de puternică pe cât vrea să pară. Slăbiciunea găsită de experți
Lumea la zi

Rusia nu este atât de puternică pe cât vrea să pară. Slăbiciunea găsită de experți

Vladimir Putin
Sursa foto Stirile ProTV

În această primăvară, forțele ucrainene sunt optimiste față de direcția în care se va înclina balanța războiului. Statele Unite au promis că vor trimite ajutor militar semnificativ pentru contraofensiva Ucrainei. De asemenea, Polonia trimite în repetate rânduri tancuri către țara lui Volodimir Zelenski, aflată în război de peste un an. De asemenea, Varșovia a făgăduit ajutor aerian, sub forma unor foarte reputate MIG 29.

În vreme ce China încearcă să convingă cele două state beligerante să reia negocierile pentru pace, asediul Rusiei asupra Bahmutului continuă. Totuși, Ucraina și aliații ei devin mai optimiști în privința păstrării acestui oraș din regiunea Donețk.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat următoarele cu privire la ultimele evenimente: „Se apropie momentul când putem frânge agresiunea rusă. Nu există teroriști care să-și poată spori potențialul în confruntare cu lumea liberă. Iar Rusia nu face excepție”.

Aliații lui Volodimir Zelenski trimit ajutoare

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a vorbit despre avioanele de luptă pe care le va trimite Ucrainei: „Aceștia sunt ultimii ani de funcționare, conform specificațiilor tehnice, dar în majoritatea cazurilor sunt încă în stare bună de funcționare. În următoarele zile predăm Ucrainei patru avioane, în stare bună de funcționare. Celelalte aeronave sunt în proces de recondiționare, sunt în pregătire și cu siguranță vor fi predate treptat”. Este vorba despre aeronavele MIG 29.

Deși Polonia este prima țară care a anunțat un astfel de ajutor militar în războiul ruso-ucrainean, nu va fi singura. Iată ce a declarat Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei: „Ei bine, avioanele de luptă sunt cerute de multă vreme de Ucraina și este un subiect dezbătut în rândul aliaților. Da, am discutat cu aliații noștri și luăm în considerare (n. r., trimiterea de avioane în Ucraina), la fel ca și alte state din rândul aliaților”.

Deocamdată, SUA nu a confirmat dacă va trimite Ucrainei aeronave F-16. Mai mult, Casa Albă a declarat că decizia Poloniei nu va fi un factor de influență în luarea acestei decizii.

Ce slăbiciuni are Rusia

Recent, forțele ucrainene au descoperit pe teritoriul lor rămășițele unei drone. Aceasta este de origine chineză și a fost folosită de trupele beligerante ruse pentru a obține informații.

„Dronele Mugin sunt la vânzare online în China pe platforme precum Tao Bao și Ali Baba cu aproximativ 15.000 de dolari bucata, ceea ce i-a făcut pe unii bloggeri militari s-o boteze ‘drona Ali Baba’”, a declarat Ivan Watson, jurnalist CNN, citat de stirileprotv.ro.

Chris Lincoln-Jones, un ofițer al armatei britanice, care s-a specializat în drone, a avut de spus următoarele lucruri despre aparatura Rusiei: „Pare un fel de a derula operațiuni pe front foarte primitiv, nesofisticat și nu prea avansat tehnologic”.

Aceste vești vin la scurt timp după comemorarea uneia dintre cele mai grave crime de război pe care a comis-o armata rusă. „În urmă cu un an, armata rusă a comis una dintre cele mai grave crime ale acestui război. Bombele rusești au distrus un teatru din Mariupol. O clădire care a fost folosită drept adăpost. Erau femei cu copii, femei însărcinate și bătrâni, acolo. Țara asta rea va fi trasă la răspundere pentru fiecare dintre ei”, a declarat Volodimir Zelenski.

O civilă din Ucraina și-a exprimat gândurile față de tragedia de la Mariupol: „Îmi doresc cu adevărat ca și ei să simtă ce am simțim noi. Vedeam toate acele avioane în aer, dar nu mi-a venit să cred până în ultimul moment că urmau să ne bombardeze pe noi, oameni pașnici. Au și ei mame și copii, cum au putut să arunce acele bombe asupra noastră? Nu-i voi ierta niciodată! Niciodată! Sunt o persoană bună, dar ei nu sunt oameni. Nu-i pot numi nici măcar animale”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.