Infofinanciar > Lumea la zi > Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Ce se întâmplă acum?
Lumea la zi

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Ce se întâmplă acum?

vladimir putin foreignpolicy.com
Credit imagine: foreignpolicy.com

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri, 17 martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Astfel, președintele rus va fi arestat atunci când calcă granița oricăruia dintre statele care se obligă să-l pună în detenție.

„Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război vizând deportare ilegală a populației (copii) și pentru cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă (…)

Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat începând, cel puțin, din data de 24 februarie 2022.

Există motive rezonabile pentru a crede că Vladimir Putin poartă o răspundere penală individuală pentru crimele menționate anterior, (i) pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora (…) pentru că nu a exercitat un control corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele sau au permis comiterea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv”, spune documentul Curții Penale Internaționale.

Jurnalistul Andrew Roth, din partea The Guardian, consideră că președinția de la Kremlin ar putea transforma această declarație politică într-o armă prin care să îndepărteze Rusia de Occident.

Perspectiva The Guardian

În vreme ce autoritatea de la Haga mizează pe faptul că Vladimir Putin va fi recunoscut la nivel internațional drept un criminal de război, jurnaliștii și politologii din Occident nu sunt convinși de eficacitatea măsurii. Ei consideră că Duma de Stat se poate folosi de această mișcare politică pentru a propaga ideea unui Vest ostil, care vrea să-l persecute pe liderul de la Kremlin.

„Vestul arată că este gata să meargă până la capăt. Ei pariază pe crearea unei schisme în interiorul Rusiei care vrea să-l îndepărteze pe Putin”, a opinat un blogger militar rus, Vladlen Tatarsky, a cărui poziție pro-Putin este cunoscută. „Dar noi suntem cei care suntem gata să mergem până la capăt cu președintele nostru până la victorie, oricare ar fi acea [victorie]. Orice ar costa. Pentru că acum nu mai există drum de întoarcere. Să nu uitați asta”, și-a încheiat el pledoaria virtuală, preluată și tradusă de hotnews.ro.

Propaganda rusească îl apără pe Vladimir Putin de „yankei”

Președintele Dumei de Stat folosește Telegram pentru a-și propaga mesajele. El a declarat următorul lucru pe rețeaua criptată de socializare:„Yankei, mâinile jos de pe Putin! (…) Washingtonul și Bruxelles-ul au epuizat toate sancțiunile posibile și acțiunile neprietenoase”, acuză Viaceslav Volodin, adăugând că „nu au reușit să distrugă cetățenii Federației Ruse sau să distrugă economia țării noastre. Washington și Bruxelles înțeleg acum: dacă există Putin, există Rusia. Deci îl atacă. Puterea lui Putin este în sprijinul oamenilor și în consolidarea societății din jurul lui”.

Altfel spus, condamnarea adusă de Curtea Penală Internațională îl legitimează pe Vladimir Putin ca lider în ochii susținătorilor săi. Ei nici nu mai discută motivul pentru care președintele Federației Ruse a fost acuzat de crime împotriva umanității – deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Alături de Putin, Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, a primit un mandat de arestare. Ea a declarat „este grozav că comunitatea internațională a apreciat această muncă de a ajuta copiii țării noastre”.