Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin rupe tăcerea! Primele declarații cu privire la moartea șefului Wagner
Lumea la zi

Vladimir Putin rupe tăcerea! Primele declarații cu privire la moartea șefului Wagner

Vldimir Putin (sursă foto: cfr.org)
sursă foto: cfr.org

Președintele rus Vladimir Putin a transmis joi condoleanțe familiei lui Evgheni Prigojin, rupând tăcerea după ce avionul liderului mercenar s-a prăbușit fără supraviețuitori, la două luni după ce acesta a condus o revoltă împotriva șefilor armatei. „În ceea ce privește tragedia aviatică, în primul rând vreau să exprim cele mai sincere condoleanțe familiilor tuturor victimelor. Este întotdeauna o tragedie”, a spus președintele rus în cadrul unor declarații televizate.

Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters că Washingtonul crede că o rachetă sol-aer provenind din interiorul Rusiei a doborât probabil avionul, deși au precizat că informațiile sunt preliminare și în curs de analiză. Aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului și nu au oferit nicio dovadă. Conform informațiilor expuse de Vladimir Putin, o anchetă este desfășurată în acest moment.

Moartea șefului grupării Wagner

Anchetatorii ruși au deschis o anchetă penală, dar nu există niciun cuvânt oficial din partea Moscovei cu privire la cauzele care ar fi putut provoca accidentul de miercuri seara. Până la comentariile lui Putin, nu a existat nicio confirmare oficială a morții lui Prigojin, în afară de o declarație a autorității aviatice care spunea că acesta se afla la bord. Rupându-și tăcerea, Putin l-a descris pe Prigojin ca fiind un om de afaceri talentat pe care îl cunoștea încă din anii 1990 și a spus că investigația privind accidentul va lua timp. „El (Prigojin) a fost o persoană talentată, un om de afaceri talentat, a lucrat nu numai în țara noastră și a obținut rezultate, ci și în străinătate, în special în Africa. A fost implicat acolo cu petrol, gaze, metale prețioase și pietre. A fost un om cu o soartă dificilă și a făcut greșeli grave în viață” a semnalat Putin în discurs.

Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a fost șeful grupului de mercenari Wagner și un dușman autodeclarat al conducerii armatei din cauza a ceea ce el a declarat că a fost o urmărire incompetentă a războiului Rusiei în Ucraina. Putin a făcut anterior o declarație virtuală la un summit al națiunilor BRICS din Africa de Sud, la care participa ministrul său de Externe, Serghei Lavrov. Niciunul dintre ei nu a făcut referire la accidentul aviatic în care ar fi murit 10 persoane. Avionul de execuție Embraer Legacy 600, care zbura de la Moscova la Sankt Petersburg și care ar fi transportat, de asemenea, membri de rang înalt ai echipei lui Prigojin, s-a prăbușit în apropierea satului Kuzhenkino din regiunea Tver, la nord de Moscova. Joi dimineață, un reporter Reuters aflat la locul accidentului a văzut bărbați care transportau saci negri cu cadavre pe targă. O parte din coada avionului și alte fragmente zăceau la sol în apropierea unei zone împădurite unde anchetatorii criminaliști au ridicat un cort.

Bombe plasate la bordul aeronavei

Postul de știri Baza, care are surse bune în rândul agențiilor de aplicare a legii, a relatat că anchetatorii se concentrează pe o teorie potrivit căreia una sau două bombe ar fi fost plasate la bord. Prigojin a fost vârful de lance al revoltei împotriva conducerii armatei din 23-24 iunie, despre care Putin a spus că ar fi putut înclina Rusia spre un război civil. Liderul mercenar a petrecut, de asemenea, luni de zile criticând desfășurarea războiului Rusiei în Ucraina, pe care Moscova îl numește „operațiune militară specială” și a încercat să îi răstoarne pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General. Revolta a fost încheiată printr-o aparentă înțelegere a Kremlinului, în urma căreia Prigojin a acceptat să se mute în Belarusul vecin. Dar el părea să se deplaseze liber în interiorul Rusiei, conform Reuters .