Infofinanciar > Lumea la zi > De la spionaj la o anchetă penală: Un baron al presei maghiare spune că Orban pune intenționat căluș ziariștilor
Lumea la zi

De la spionaj la o anchetă penală: Un baron al presei maghiare spune că Orban pune intenționat căluș ziariștilor

b1tv.ro
FOTO: b1tv.ro

Zoltan Varga, unul dintre ultimii moguli de presă independenți din Ungaria, a declarat pentru POLITICO că Viktor Orban și-a dus tacticile la un „nou nivel”. Aliații lui Viktor Orban au încercat să-i cumpere ziarele, a spus el. Au retras publicitatea, a adăugat el. Telefonul său a fost pe o listă de spionaj Pegasus, potrivit unor scurgeri de date.

Dar acum, Zoltán Varga, unul dintre ultimii baroni ai presei independente din Ungaria, se confruntă cu o amenințare mult mai gravă: ani de închisoare. Autoritățile fiscale din Ungaria l-au desemnat recent pe Varga, un om de afaceri bogat cu un portofoliu mediatic important, drept suspect într-un caz penal.

Măsura reprezintă o escaladare majoră a unei campanii de presiune care îl vizează pe Varga, aflat de mult timp în vizorul lui Orban, prim-ministrul Ungariei, și al partidului său de guvernământ Fidesz. Varga susține că ancheta este nefondată. „Sunt complet nevinovat”, a declarat omul de afaceri într-un interviu pentru POLITICO, susținând că țintirea de către guvernul ungar a personalităților independente a atins un „nou nivel”.

O acoperire largă, un mediu dificil

În ultimul deceniu, guvernul lui Orban a transformat piața mediatică a țării, preluând controlul asupra presei de stat și concentrând proprietatea a sute de instituții în mâinile unor entități favorabile guvernului.

Varga a susținut că această ultimă investigație face pur și simplu parte din această campanie de lungă durată de reducere la tăcere a vocilor libere din ce în ce mai puține. În esență, a spus el, nu este vorba despre el: „Este vorba în proporție de 20% pentru mine, dar în proporție de 80% este un mesaj pentru fiecare membru al elitei maghiare”.

Conducerea unor instituții media independente în Ungaria este departe de a fi ușoară. Grupul de susținere Reporteri fără frontiere a clasat Ungaria pe locul 85 în lume, sub țări precum Serbia, Kârgâzstan și Haiti.

Organizația l-a numit pe Orban un „prădător al libertății presei”, subliniind în clasamentul său anual al libertății presei în lume că partidul Fidesz „a preluat controlul de facto asupra a 80 la sută din mass-media din țară”.

Viktor Orban, „prădător al libertății presei”?

Ca urmare, peisajul mediatic din Ungaria este foarte distorsionat, iar unii maghiari nu au acces în mod regulat la știri independente care să acopere subiecte politice. Sume uriașe de publicitate de stat sunt direcționate către mass-media care reflectă mesajele politice ale guvernului, punând presiune asupra celor relativ puține publicații complet independente rămase.

Cu toate acestea, în țară există încă o serie de publicații care nu sunt controlate de guvern. Există canalul de televiziune RTL, deținut de străini, precum și o mână de publicații online populare, dintre care unele se bazează în mare măsură pe crowdfunding. Deși este dificil să operezi în Ungaria, Central Médiacsoport (Central Media Group) al lui Varga a reușit să continue să administreze o serie de publicații.

Printre acestea se numără 24.hu, un site de știri care se concentrează pe politică și care este foarte citit în Budapesta. Central Media este, de asemenea, cunoscută pentru numeroasele sale produse tipărite, care variază de la populara revistă pentru femei Nők Lapja până la edițiile maghiare ale revistelor Marie Claire și National Geographic.

Ungaria se îndreaptă într-o direcție mai autoritară

În general, publicațiile companiei ajung la peste 80 la sută dintre adulții maghiari care utilizează internetul. Dar, în ciuda razei sale de acțiune, reclamele finanțate de stat nu pot fi găsite în publicațiile Central Media. Varga a declarat că lipsa publicității de stat este un rezultat direct al deciziei sale de a nu ceda la presiunile guvernului. Omul de afaceri a descris apeluri și mesaje din partea unor persoane afiliate guvernului care doreau să influențeze conținutul știrilor de pe 24.hu.

„Ne-au contactat, (spunându-ne) că ‘Acestea nu sunt articole bune, acestea trebuie să fie scoase'”, și-a amintit Varga. „Iar noi am răspuns: „Nu putem să le dăm jos”. „Administrația Națională a Fiscului și a Vămilor nu publică informații cu privire la subiectul în cauză”, se arată într-un comunicat. De asemenea, un purtător de cuvânt al guvernului ungar nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Proprietarul media, care susține că acuzațiile împotriva sa sunt false și se bazează pe date obținute ilegal, a susținut că acest caz juridic reprezintă o nouă formă de intimidare în Ungaria. „Marea diferență față de problemele din trecut”, a spus el, „este că ceea ce mă suspectează pe mine este însoțit de o pedeapsă cu închisoarea de la doi la 12 ani”.

Apărătorii libertății presei au tras, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la această anchetă.”Urmărim acest caz foarte, foarte îndeaproape”, a declarat Pavol Szalai, șeful biroului UE și Balcani de la Reporteri fără frontiere. „Administrația Națională a Fiscului și a Vămilor nu publică informații cu privire la subiectul în cauză”, se arată într-un comunicat.  De asemenea, un purtător de cuvânt al guvernului ungar nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Apărătorii libertății presei au tras, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la această anchetă. „Urmărim acest caz foarte, foarte îndeaproape”, a declarat Pavol Szalai, șeful biroului UE și Balcani de la Reporteri fără frontiere. „Administrația Națională a Fiscului și a Vămilor nu publică informații cu privire la subiectul în cauză”, se arată într-un comunicat. De asemenea, un purtător de cuvânt al guvernului ungar nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

„Aparatul de stat este folosit în mod abuziv pentru a cenzura mass-media”

„Marea diferență față de problemele din trecut”, a spus el, „este că ceea ce mă suspectează pe mine este însoțit de o pedeapsă cu închisoarea de la doi la 12 ani”. Deși a refuzat să comenteze acuzațiile aduse lui Varga, Szalai a declarat că există patru motive pentru care organizația sa este deosebit de îngrijorată. Guvernul Ungariei continuă cu „obiectivul de a prelua controlul asupra presei independente”, a spus el.

Grupul a văzut, de asemenea, că „aparatul de stat este folosit în mod abuziv de către partidul de guvernământ pentru a cenzura mass-media”, a adăugat el, în timp ce sistemul judiciar „nu este suficient de independent în Ungaria”. Și, în cele din urmă, potrivit lui Szalai, este îngrijorat pentru că Varga a fost vizat de programul de spionaj Pegasus, iar problema nu a fost investigată sau justificată suficient.

Este „destul de excepțional în UE” ca un proprietar de media să fie prins într-o procedură penală, a spus el. „Suntem îngrijorați”. Varga a declarat că cazul său indică faptul că Ungaria se îndreaptă într-o direcție mai autoritară. Budapesta, a spus el, pare să urmeze „calea turcă și rusă”.  „În mod fundamental”, a spus Varga, „presa independentă deranjează statul maghiar”.