Infofinanciar > Lumea la zi > Declarațiile lui Vladimir Putin la BRICS. Rusia vrea să încheie „războiul declanșat de Occident”
Lumea la zi

Declarațiile lui Vladimir Putin la BRICS. Rusia vrea să încheie „războiul declanșat de Occident”

Vladimir Putin, președintele Rusiei, Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Președintele rus, Vladimir  Putin a participat la reuniunea liderilor BRICS prin legătură video de la Moscova. Acesta a declarat miercuri, 23 august 2023, în cadrul unui summit al grupului BRICS, că Rusia dorește să pună capăt unui război despre care a spus că a fost „dezlănțuit de Occident și de sateliții săi” în Ucraina.

Vorbind prin legătură video cu liderii grupului, care s-au abținut de la a condamna acțiunile Moscovei în Ucraina, el a repetat povestea Kremlinului potrivit căreia războiul a fost un răspuns forțat la acțiunile Kievului și ale Occidentului.

Absența lui Putin

În timp ce toți ceilalți reprezentanți se află fizic la această întâlnire, Putin participă prin intermediul unei videoconferințe. Cauza acestui lucru este un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele președintelui rus, care a pus Africa de Sud, gazda summitului, într-o situație delicată și, în cele din urmă, a făcut ca Putin să rămână acasă.

Africa de Sud și Rusia au legături puternice și o relație strânsă din punct de vedere istoric, dar Africa de Sud este, de asemenea, semnatară a tratatului curții internaționale. Asta înseamnă că ar fi obligată să îl aresteze pe Putin în baza mandatului CPI dacă acesta ar pune piciorul pe teritoriul sud-african.

Africa de Sud a încercat timp de luni de zile înainte de summit să-l convingă pe Putin să rămână acasă, astfel încât să poată evita această problemă, spun oficialii sud-africani. Vicepreședintele sud-african, Paul Mashatile, a declarat luna trecută că Putin era hotărât să vină înainte ca un acord pentru ca acesta să participe virtual să fie în cele din urmă anunțat.

„Este aproape ca și cum ți-ai invita prietenul la tine acasă și apoi l-ai aresta”, a declarat Mashatile la acea vreme. „De aceea, pentru noi, faptul că el nu vine este cea mai bună soluție. Rușii nu sunt însă fericiți. Ei vor ca el să vină”, informează hindustantimes.com.

Summitul BRICS, 2023

Liderii și înalții oficiali din cinci dintre cele mai importante economii emergente din lume s-au reunit marți, 22 august 2023, la Johannesburg, în Africa de Sud, pentru a da startul summitului BRICS, care va dura trei zile. Blocul, ai cărui membri sunt Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, reprezintă 40% din populația lumii și un sfert din PIB-ul acesteia.

Două aspecte cheie vor sta la baza discuțiilor din cadrul blocului: expansiunea și creșterea economică. Se așteaptă ca cei cinci participanți să discute criteriile necesare pentru a admite noi țări în bloc. Argentina, Belarus, Indonezia, Iran, Nigeria și Arabia Saudită și-au exprimat interesul de a adera. Reprezentanții BRICS speră că, prin extinderea grupului, poate crea o contrapondere la dominația economică și geopolitică a Occidentului, un lucru care a devenit din ce în ce mai important pentru membrii BRICS pe măsură ce rivalitatea dintre China și Statele Unite se intensifică, iar războiul Rusiei împotriva Ucrainei se prelungește.

Dar nu toată lumea este de acord cu deschiderea ușilor BRICS. Deși Rusia dorește noi aliați pentru a-și susține efortul de război, atât India, cât și Brazilia se tem că o extindere pripită ar putea dilua influența blocului la nivel global. Între timp, Africa de Sud – cea mai mică economie din grup – dorește să orienteze eforturile de extindere către alte națiuni africane. Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a invitat peste 30 de lideri africani să participe la reuniunile BRICS din această săptămână.

Liderii BRICS speră, de asemenea, să creeze, în cadrul summitului din această săptămână, un cadru care să încurajeze utilizarea monedelor locale proprii ale țărilor pentru comerțul direct. Prin îndepărtarea de dolarul american, oficialii urmăresc să diminueze diplomația dolarului și puterea pe care instituțiile occidentale, precum Fondul Monetar Internațional, o au asupra afacerilor externe. În acest moment, însă, oficialii sud-africani au declarat că elaborarea unei monede comune BRICS nu este în discuție.