Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin justifică propaganda de la Kremlin: „Trebuie să adoptăm o anumită atitudine”
Lumea la zi

Vladimir Putin justifică propaganda de la Kremlin: „Trebuie să adoptăm o anumită atitudine”

"Trebuie doar să vă uitați la străzile vibrante ale capitalei japoneze care nu doarme niciodată. "Este greu de imaginat că luminile de neon din Tokyo se vor stinge vreodată, dar... exact asta s-ar întâmpla dacă Australia ar înceta să mai producă resurse energetice

Este cunoscut în întreaga lume faptul că Federația Rusă nu are o atitudine împăciuitoare față de aceia care se opun guvernării de la Kremlin. În afara presei, care se arată favorabilă conducerii actuale și acuzatoare față de opozanții regimului, au fost luare mai multe acțiuni de reprimare a actelor potrivnice Kremlinului. Cel mai recent, un politolog și o regizoare de teatru au fost luați în vizor de conducerea de la Moscova, care au fost închiși pentru „apel la terorism”, respectiv „apologia terorismului”.

În privința acestor cazuri, președintele Vladimir Putin însuși a răspuns ziarului Kommersant din Rusia. Principala justificare adusă de liderul rus este aceea că războiul ruso-ucrainean este în plină desfășurare, astfel încât este nevoie de o atitudine mai fermă: „Suntem în 2023, iar Federaţia Rusă este angajată într-un conflict armat cu un vecin. Iar eu cred că trebuie să adoptăm o anumită atitudine faţă de persoanele care ne provoacă daune în interiorul ţării”.

Contextul tensionat al Rusiei de astăzi

Acest comentariu vine de asemenea după o mișcare insurgentă a grupului Wagner, care ar fi putut să devină un război civil în cazul în care wagneriții ar fi reușit să pună stăpânire pe Moscova. În acest caz, însă, liderul grupării, Evgheni Prigojin, precum și o parte semnificativă din trupele sale s-au mutat în Belarus, acolo unde Prigojin este într-un exil de facto. Membrii Wagner care și-au exprimat loialitatea față de Vladimir Putin sunt în continuare auxiliari armatei ruse, însă.

„Trebuie să reţinem că, pentru a reuşi, inclusiv într-o zonă de conflict, trebuie să urmăm anumite reguli”, și-a susținut președintele rus poziția față de opozanții regimului care au fost înlăturați din viața publică sau închiși pentru acțiunile de frondă.

„Aceşti oameni au fost arestaţi pentru cuvintele pe care le-au spus sau scris, este normal?” a fost întrebat Vladimir Putin de către jurnalistul care l-a intervievat, iar liderul de la Kremlin a răspuns că el și-a exprimat „părerea generală” față de climatul social și politic din Federația Rusă pe vreme de război. Pe de altă parte, jurnalistul de la Kommersant a asemănat arestarea politologului de stânga Boris Kagarliţki și a regizoarei de teatru Evghenia Berkovici cu actele de represiune din perioada stalinistă.

Specific față de cazurile celor doi oameni de cultură închiși, Vladimir Putin a spus că află „pentru prima oară” şi că „nu prea înţelege ce au făcut sau ceea ce li s-a făcut”, conform HotNews. Nu este prima dată când președintele Federației Ruse își arată lipsa de toleranță față de acte critice sau sfidătoare la adresa Kremlinului. De asemenea,