Infofinanciar > Lumea la zi > Serghei Șoigu, trimisul lui Vladimir Putin. Antony Blinken acuză Rusia că achiziționează arme din Coreea de Nord
Lumea la zi

Serghei Șoigu, trimisul lui Vladimir Putin. Antony Blinken acuză Rusia că achiziționează arme din Coreea de Nord

Soigu in Coreea de Nord SUrsa foto SkyNews
Sursa foto SkyNews

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat sâmbătă că Statele Unite cred că ministrul rus al apărării se află în Coreea de Nord pentru a asigura aprovizionarea cu arme pentru a ajuta la invazia blocată din Ucraina.

În urma sosirii lui Serghei Șoigu într-o călătorie rară la Phenian, Blinken a declarat că Rusia se străduiește să cumpere arme de la aliați din întreaga lume.
„Mă îndoiesc cu tărie că se află acolo în vacanță”, a declarat Blinken reporterilor din Australia.

Coreea de Nord, chiar e destinația de vacanță preferată a lui Șoigu

„Vedem cum Rusia caută cu disperare sprijin, arme, oriunde le poate găsi, pentru a continua să-și continue agresiunea împotriva Ucrainei. Vedem asta în Coreea de Nord, vedem asta și cu Iranul, care a furnizat multe drone Rusiei pe care le folosește pentru a distruge infrastructura civilă și a ucis civili în Ucraina”, a spus el.

În timp ce se afla în Coreea de Nord, Șoigu s-a întâlnit cu liderul țării, Kim Jong Un, în ceea ce presa de stat din Pyongyang a descris drept „o discuție amicală”.

Rusia, un aliat istoric al Coreei de Nord, este una dintre puținele națiuni cu care Phenianul întreține relații de prietenie. Kim Jong Un i-a arătat miercuri ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, cele mai recente arme ale Coreei de Nord, conform moscowtimes.com.

Phenianul a invitat delegația rusă condusă de Șoigu, precum și oficiali chinezi.

De ce s-a dus Șoigu în Coreea de Nord

Aceștia au participat la festivitățile organizate de Phenian cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a armistițiului Războiului din Coreea, marcate de obicei prin parade militare masive.

Printre armele expuse s-a numărat și racheta balistică intercontinentală (ICBM) Hwasong.

Testată cu succes în luna aprilie, se crede că este prima rachetă balistică intercontinentală a țării care utilizează propulsoare solide, ceea ce o face mai rapidă la lansare decât cele cu combustibil lichid. De asemenea, au fost prezentate două noi modele de drone, inclusiv una care seamănă cu principala dronă de atac ofensiv folosită de forțele aeriene americane, potrivit NK News, un site specializat care se concentrează asupra Coreei de Nord.

Vizita domnului Shoigu are loc pe fondul acuzațiilor potrivit cărora Phenianul furnizează Rusiei arme pentru a fi folosite în războiul din Ucraina. Această afirmație este negată și de oficialii dela Phenian și de cei de la Moscova.

Agenția de știri nord-coreeană KCNA a declarat că Kim și Șoigu au discutat despre „chestiuni de interes reciproc” în domeniul apărării naționale și despre mediul internațional de securitate.

Vizita delegațiilor cu ocazia Zilei Victoriei în Coreea de Nord, așa cum se numește în Nord sfârșitul ostilităților din 1953, este așteptată să se încheie joi cu o amplă paradă militară. Din punct de vedere tehnic, coreenii sunt încă în război, deoarece nu s-a ajuns la un acord de pace la încheierea conflictului.

Atât Rusia, cât și China sunt aliați de lungă durată ai Coreei de Nord. Vizita lor marchează prima dată când domnul Kim a deschis ușile pentru oaspeții străini de la pandemia Covid.

Ultima dată când Phenianul a invitat delegați guvernamentali străini pentru o paradă militară a fost în februarie 2018.