Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Evgheni Prigojin laudă lovitura de stat din Nigeria! Are multă libertate în ciuda „exilului”
Lumea la zi

Reuters: Evgheni Prigojin laudă lovitura de stat din Nigeria! Are multă libertate în ciuda „exilului”

prigojin (Sursă foto: antena3.ro)

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care rămâne activ în ciuda faptului că a condus luna trecută o revoltă eșuată împotriva conducerii armatei ruse, a salutat lovitura de stat militară din Niger ca pe o veste bună și a oferit serviciile luptătorilor săi pentru a face ordine.

Un mesaj vocal pe canalele aplicației Telegram asociate cu Wagner, despre care se spune că ar fi Prigojin, nu a revendicat implicarea în lovitura de stat, dar a descris-o ca pe un moment de eliberare mult așteptat de colonizatorii occidentali și a făcut ceea ce părea a fi o ofertă pentru ca luptătorii săi să ajute la menținerea ordinii.

„Ceea ce s-a întâmplat în Niger nu este nimic altceva decât lupta poporului din Niger cu colonizatorii săi. Cu colonizatorii care încearcă să le impună regulile lor de viață și condițiile lor și să-i mențină în starea în care se afla Africa acum sute de ani”, se arată în mesajul postat joi seara.

Interlocutorul avea aceeași intonație și turnură de frază în limba rusă caracteristică șefului Wagner, deși Reuters nu a putut confirma cu certitudine că este vorba despre el.

„Astăzi, acest lucru este efectiv câștigarea independenței lor. Restul va depinde fără îndoială de cetățenii Nigeriei și de cât de eficientă va fi guvernarea, dar principalul lucru este acesta: au scăpat de colonizatori”, se arată în mesaj.

Schimbarea de regim din Nigeria

Liderii loviturii de stat l-au declarat vineri pe generalul Abdourahamane Tiani drept noul șef de stat, la câteva zile după ce au declarat că l-au înlăturat pe președintele Mohamed Bazoum, în cea de-a șaptea lovitură de stat militară din Africa Centrală și de Vest în mai puțin de trei ani.

Țara, una dintre cele mai sărace din lume, dar care deține unele dintre cele mai mari zăcăminte de uraniu, și-a declarat independența deplină față de fostul conducător colonial, Franța, în 1960.

Mesajul vocal a fost cel mai recent semn că Prigojin și oamenii săi rămân activi în Africa, unde încă mai au contracte de securitate în unele țări precum Republica Centrafricană (RCA).

Prigojin declarase într-un interviu publicat online cu câteva zile mai devreme unui post de știri african că Wagner este pregătit să își sporească prezența în Africa și că un nou lot de luptători ai săi a sosit în RCA înainte de referendumul constituțional.

Rolul Wagner în Africa este o sursă de îngrijorare pentru guvernele occidentale, inclusiv pentru Franța și Statele Unite. Washingtonul a acuzat grupul de atrocități și i-a impus sancțiuni. Prigojin spune că lucrează în mod legal.

Există speranțe de împăcare cu Vladimir Putin?

Prigojin, în vârstă de 62 de ani, pare să se bucure în continuare de libertate de mișcare, în ciuda a ceea ce Kremlinul a declarat luna trecută că este un acord post-mutant care îl va muta în Belarusul vecin, unde unii dintre oamenii săi au început deja să antreneze armata.

El a fost auzit într-o înregistrare video difuzată la începutul acestei luni în care le spunea oamenilor săi din Belarus că ar trebui să își adune forțele pentru o „nouă călătorie în Africa”.

Prigojin a fost văzut de mai multe ori în Rusia de când s-a încheiat acordul post-mutinare, iar Kremlinul a declarat că a participat chiar la o întâlnire cu Putin, care anterior a calificat revolta eșuată drept „o lovitură de cuțit în spate”.

Difuzarea mesajului vocal a coincis cu publicarea pe Telegram a cel puțin două fotografii care pretind că îl arată pe Prigojin întâlnindu-se cu participanții africani la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, care s-a încheiat vineri.