Infofinanciar > Lumea la zi > Arestări masive în rândurile membrilor Partidului ȘOR. Se anunță noi proteste ale pro-rușilor la Chișinău
Lumea la zi

Arestări masive în rândurile membrilor Partidului ȘOR. Se anunță noi proteste ale pro-rușilor la Chișinău

Politia, sursa foto realitatea.net
sursa foto realitatea.net

În urma perchezițiilor de duminică, 7 mai, candidatul Partidului ȘOR la funcția de bașcan (n.r. Guvernator) în zonă, Evghenia Guțu, împreună cu membrii echipei sale electorale, au fost reținuți, potrivit partidului pro-rus. Printre cei reținuți se numără și președinții organizațiilor teritoriale din Găgăuzia.

Perchezițiile și arestările au fost dezvăluite într-un comunicat de presă de către membrii partidului care sprijină Rusia.

Arestări în rândurile membrilor ȘOR

,,Mai mulți conducători și membri ai staff-ului electoral al Evgheniei Guțul, candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, au fost reținuți în această dimineață, în urma mai multor percheziții organizate la sediile Organizațiilor Teritoriale ale partidului, dar și la domiciliile activiștilor formațiunii. Aceste persoane se ocupau de campania pentru cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de bașcan, din 14 mai, în cadrul căruia participă și Evghenia Guțul.

Percheziții și rețineri de asemenea au loc și în alte raioane ale țării, inclusiv municipiul Chișinău”, au informat aceștia, precizând că urmărirea penală a avut loc în aceeași zi în care membri ȘOR plănuiau o nouă demonstrație antiguvernamentală în fața parlamentului moldovean. Ei au acuzat încă o dată administrația că îi intimidează.

Procurorii nu oferit un punct de vedere până la momentul publicării acestei știri. Reprezentanții partidului PAS, aflat la guvernare, au declarat că nu vor răspunde la acuzațiile aduse de Partidul ȘOR.

Continuă protestele la Chișinău

După o pauză de mai multe săptămâni, partidul va relua demonstrațiile antiguvernamentale la 7 mai, sub pretextul unei crize interne.

Într-un reportaj publicat la începutul acestui an, jurnaliștii de la The New York Times susțineau că Federația Rusă, prin intermediul aliatului său Ilan Șor, ar fi incitat la proteste împotriva guvernului de la Chișinău.

Politicianul, care în prezent se sustrage justiției acasă, în Israel, și care a fost recent condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de lungă durată în dosarul „Fraudă bancară”, neagă că partidul său este folosit de Kremlin în planul său de destabilizare a Chișinăului, dar recunoaște că a dat bani protestatarilor sub pretextul că aceștia se angajează într-o activitate politică legitimă, și că sunt: „împotriva dizgrației, sărăciei, foametei și a frigului la care au fost condamnați”, potrivit Adevărul.ro.

Înainte de începerea unuia dintre proteste, poliția din Chișinău a anunțat că protestul va fi perturbat de persoane cu antecedente penale sau care au beneficiat de pregătire sportivă costisitoare, cu sprijinul serviciilor specializate din Rusia.