Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin cucerește Europa, Xi Jinping Asia Centrală. Președintele chinez profită de slăbiciunile liderului de la Kremlin
Lumea la zi

Vladimir Putin cucerește Europa, Xi Jinping Asia Centrală. Președintele chinez profită de slăbiciunile liderului de la Kremlin

Xi Jinping, Sursă foto: CNN
FOTO: cnn,com

Președintele chinez, Xi Jinping, mai face un pas pentru a-și consolida poziția globală în fața Statelor Unite. Xi Jinping își extinde supremația într-o zonă care aparține în mod tradițional țării „prietenului” său Vladimir Putin. În timp ce se consuma vizita liderului chinez la Moscova, Jinping și-a trimis oamenii la primul summit China-Asia Centrală.

Acest aspect a fost făcut public de liderii din Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. Aceștia au precizat că summitul va avea loc în luna mai în capitala Republicii Populare Chineze. Cel mai important furnizor de energie al Chinei, Turkemenistanul nu a confirmat, dar nici nu a infirmat invitația lui Xi Jinping.

Xi Jinping mai face un pas spre hegemonia mondială

Statele anterior menționate sunt piese importante pe „Noul Drum al Mătăsii”, un proiect de mare anvergură derulat de Xi Jinping pentru a domina comerțul global.

Pe de altă parte, Federația Rusă consideră statele enumerate ca fiind parte a zonei de influență dominată de Moscova. Însă, rolul Kremlinului în Asia Centrală a scăzut odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și mai ales după declanșarea Operațiunii Speciale de Eliberare. Influența Rusiei a fost înlocuită de China și Turcia.

Zona Asiei Centrale reprezintă un real interes atât pentru diplomația europeană. Charles Michel a vizitat recent regiunea amintită la fel și secretarul de stat american Antony Blinken. Xi Jinping, care de altfel, a fost și el în turneu diplomatic în țările vizitate de Blinken și Michel, a organizat în luna ianuarie a anului 2022, un summit cu ocazia a împlinirii a trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice între Beijing și statele din Asia Centrală.

Eforturile liderului chinez nu sunt văzute cu ochi buni de toate statele din Asia Centrală

Invitațiile din 2022, trimise de Xi, sunt asemănătoare cu cele trimise în acest an. Președintele Chinei le-a transmis invitaților săi că este nerăbdător să aibă discuții asupra unui „plan măreț” de dezvoltare a relațiilor între China și Asia Centrală. Concret, liderul chinez și-a exprimat această dorință în același timp în care îl numea pe Vladimir Putin prieten drag.

Eforturile lui Xi Jinping au generat temeri și mare opoziție în rândul populațiilor din regiune, mai ales în Kîrgîstan respectiv Kazahstan, unde majoritatea cetățenilor nu sunt de acord cu acapararea terenurilor de către chinezi, majorarea datoriilor față de regimul de la Beijing precum și represiunea aplicată de China împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang.

În altă ordine de idei, observatorii relațiilor internaționale consideră că Beijingul profită pe cât de mult posibil de pe urma acordului prin care au fost reluate contactele diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită. Altfel spus, China încearcă să provoace cel puțin un început al unui proces de negocieri între Rusia și Ucraina”, chiar dacă la scurt timp după ce liderul chinez a părăsit Moscova, atacurile Rusiei au fost reluate.

„China ar trebui să facă presiuni asupra Rusiei, dar nu am văzut niciun indiciu real în acest sens”. Eforturile Chinei sunt doar de fațadă, apreciază și Justyna Szczudlik, de la Institutul Polonez de Afaceri Internaționale (PISM), care consideră că intenția Beijingului este de „a crea sincope între SUA și țările europene”, a comentat Andrew Small de la German Marshall Fund (GMF).

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.