Infofinanciar > Lumea la zi > Vești bune de la Christine Lagarde! „Economia zonei euro rezistă în fața inflației și va evolua pozitiv”
Lumea la zi

Vești bune de la Christine Lagarde! „Economia zonei euro rezistă în fața inflației și va evolua pozitiv”

Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, Sursa foto BBC
Sursa foto BBC

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a transmis în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, că dobânzile din zona euro vor continua să fie majorate și vor fi lăsate într-un teritoriu restrictiv, atâta timp cât va fi necesar pentru reducerea inflației la ținta de 2%.

“Vom menține cursul până în momentul în care vom trece în teritoriu restrictiv pentru o perioadă suficient de lungă, astfel încât să putem readuce inflația la 2% în timp util”, a declarat președintele Băncii Centrale Europene.

Forța de muncă din zona euro este mai mare ca niciodată

Lagarde a afirmat că, în ciuda faptului că inflația este foarte mare în acest moment în zona euro, forța de muncă poate rezista în fața presiunilor asupra prețurilor extrem de ridicate. Șomajul, a transmis aceasta, este la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, iar rata de participare este extrem de ridicată.

„Piața forței de muncă din Europa nu a fost niciodată atât de dinamică precum este acum. Șomajul este la cel mai scăzut nivel comparativ cu ceea ce am avut în ultimii 20 de ani. Iar rata de participare, care contează și ea, este, de asemenea, la un nivel foarte, foarte ridicat, iar acest lucru este destul de omogen în întreaga zonă euro„, a susținut șefa Băncii Centrale Europene.

Economia zonei euro se îndreptă spre un nivel mai pozitiv

Comparativ cu 2022, prima lună a anului 2023 nu a dat startul unui an bun pe plan economic. Activitatea economică din zona euro a încetinit în acest an, însă, în timp, aceasta va crește cu mult peste ce se preconiza inițial, în profita inflației și a crizei energetice, conform spuselor lui Lagarde.

De asemenea, aceasta s-a arătat extrem de mulțumită de semnalele îmbunătățite din partea economiei statelor europene care se află în zona euro.

„Veștile au fost mult mai bune în ultimele săptămâni”, a transmis Lagarde. „Nu va fi un an strălucit, dar mult mai bun decât se temea”, citează Ziarul Financiar.

Comisia Europeană se așteaptă la rândul său o contracție al PIB-ului atât pentru zona euro, cât și cel al Uniunii Europene în ansamblu, pentru ultimul trimestru al anului 2022 și primele 3 luni ale anului acestuia, urmată de o revenire în a doua parte a lui 2023.

Modelul pozitiv al Germaniei

În declarațiile președintelui Băncii Centrale Europene, Lagarde a făcut în special referire la Germania, care ar putea fi prima economie a Europei care să evite o recesiune în 2023, în ciuda unei situații în continuare destul de tensionate la nivel național cauzate de criza energetică, conform unor declarații recente ale cancelarului Olaf Scholz.

Germania, cu toate că a fost lovită de inflație, care a majorat prețurile de producție în industrie, pare să reziste mai bine decât se anticipase în trecut, datorită unui sistem de consum robust și ajutoare guvernamentale pentru cetățenii săi, potrivit G4Media.