Info

Băncile nu țin pasul cu inflația! Cum evoluează dobânzile la depozitele la termen în lei

Bani
Sursă foto: Kanal D

Deși majoritatea băncilor de pe teritoriul României au efectuat mai multe majorări ale dobânzilor la depozite în anul 2022, cetățenii se confruntă în continuare cu dobânzi mici de sub 10% la depozitele la termen în lei. Acest fenomen are loc în contextul în care inflaţia din țara noastră depășește 16%.

Astfel, luând în considerare o dobândă maximă oferită de bancă de 9%, atunci când clientul decide să facă un depozit, în loc să îşi menţină valoarea sumei constituite, aceasta se va micșora cu cel puţin 7%.

Procesul are loc pentru că, în anul 2022, dobânzile la depozitele la termen în lei pentru persoane fizice puse la dispoziție de băncile din România au rămas cu mult în urma inflaţiei. La sfârșitul anului trecut, inflația a atins 16,4%.

Pentru a crește dobânda la credite și la depozite, BNR a decis la începutul anului 2023 să crească dobânda de politică monetară cu 0,25%, de la 6,75%, la 7%.

Ce dobânzi oferă băncile din România

Ziarul Financiar a analizat ce dobânzi oferă cele 19 bănci din România la depozitele la termen în lei pentru persoane fizice, pentru principalele scadenţe, respectiv 3 luni, 6 luni şi 12 luni.

Datele au fost colectate de ZF de pe site-urile celor 19 instituții bancare. Procentele pot însă să difere (să fie puțin mai mari sau mai mici) în funcţie de politica fiecărei bănci.

Astfel, două din cele 19 instituții bancare analizate oferă o dobândă de 9% românilor pentru a constitui un depozit pe o perioadă de 12 luni. Acestea sunt TBI Bank şi Intesa Sanpaolo, scriu cei de la ZF.

În acest timp, OTP Bank şi Patria Bank pun la dispoziție o dobândă de 8,50%, Alpha Bank de 8,15%, Iar UniCredit Bank şi CEC Bank oferă 8%. De asemenea, Libra Internet Bank are o dobândă de 7,75%, BRD, Credit Europe Bank şi Alior Bank de 7,50%, Garanti Bank de 7,35%, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi Vista Bank de 7,25%, First Bank şi ING Bank de 7%, BCR de 4,04% şi ProCredit Bank de 7,50%.

În cazul scadenței de 6 luni, TBI Bank se află, de asemenea, pe primul loc în claamentul dobânzilor oferite pentru depozitul la termen în lei (8,50%).

Locul al doilea este împărțit de OTP Bank, Intesa Sanpaolo şi Patria Bank care oferă o dobândă de 8%.

Ulterior, urmează Alpha Bank cu 7,65%, UniCredit Bank cu 7,50% și Garanti Bank cu 7,05%.

La nivelul de 7% se regăsesc Credit Europe Bank, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank, CEC Bank şi Alior Bank.

De asemenea, Libra Internet Bank oferă 6,75%, Vista Bank 6,50%, First Bank 6,15%, ING Bank 5,25%, BCR 3,92% şi ProCredit Bank 1,10%.

Pentru scadenţa de 3 luni, TBI Bank se află tot pe prima poziție, cu o dobândă de 7,50%. Pe următoarele locuri sunt situate Alpha Bank (7,40%), OTP Bank (7,30%) şi Intesa Sanpaolo (7,25%).

Celelalte bănci oferă următoarele dobânzi: UniCredit Bank şi Patria Bank (7%), Garanti Bank şi Credit Europe Bank (6,75%), Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank şi  CEC Bank (6,50%), Libra Internet Bank (6,25%), Alior Bank (6%), Vista Bank (5,8%), First Bank (5,45%), ING Bank (4,75%), BCR (3,84%) şi ProCredit Bank (0,75%).

De ce depinde dobânda unei bănci

Ziarul Financiar atrage atenția că fiecare instituție bancară are propria sa politică în materie de dobânzi. De pildă, toate băncile cresc dobânda în cazul în care clientul îşi aduce salariul la banca unde îşi va constitui depozitul.

Uitându-ne în trecut, la începutul anului 2022, instituțiile bancare ofereau dobânzi la depozitele la termen în lei chiar şi sub 1%, chiar dacă inflația a început să capete proporții.

Însă, forțate fiind de incertitudinile din piaţă şi de declanşarea războiului din Ucraina, evenimente care au dus la creșterea inflației, băncile au decis să ia măsuri pentru majorarea dobânzilor la depozite.

Analizând creșterile dobânzilor efectuate de băncile din România la depozitele la termen în lei, Ziarul Financiar a observat că tot timpul cea mai mare dobândă oferită de principalele 10 bănci a fost la cel puţin jumătate din nivelul inflaţiei.

Sursă: ediția tipărită a Ziarului Financiar din 18 ianuarie 2023.