Info

Cum vor fi salariile în 2023? Care sunt estimările Băncii Centrale Europene

Euro
FOTO:psnews.ro

Estimările Băncii Centrale Europene (BCE) indică o creștere ”extrem de puternică” a salariilor în perioadă următoare. Nivelul salariilor din zona euro ar urma să cunoască ”o creștere accentuată” în trimestrele următoare, însă, nivelul real al remunerației lunare cel mai probabil va scădea din cauza inflației ridicate, potrivit datelor prezentate în ultimul buletinul economic al Băncii  Centrale.

Recordul istoric al inflației a determinat o modificare a politicii salariale operat de principalele companii, care încep să modifice grila salarială a angajaților, fapt ce generează îngrijorări serioase în sensul că inflația ridicată s-ar putea perpetua dacă stabilirea salariilor este ajustată pe o bază regulată.

Ritmul de majorare al salariilor este mai rapid decât estimările făcute de BCE

„ Creşterea salariilor în următoarele trimestre este aşteptată să fie ‘extrem de puternică’ comparativ cu tiparele istorice. Aceasta reflectă piaţa robustă a forţei de muncă, care până acum nu a fost afectată semnificativ de încetinirea economiei, de majorarea salariului minim la nivel naţional şi de unele ajustări între salarii şi rata ridicată a inflaţiei”, estimează economiștii BCE.

Încetinirea economiei dublată de incertitudinile privind perspectivele vor afecta, dincolo de viitorul apropiat, creșterea salariilor. Christine Lagarde, președintele BCE, a precizat că ritmul de majorare al salariilor este mai rapid decât estimările făcute de BCE iar Banca Central Europeană trebuie să monitorizeze îndeaproape aceste evoluții pentru ca așteptările inflaționiste să nu fie afectate.

În raport este consemnat faptul că îngrijorările experților în materie de nivelul salarizărilor sunt minime deoarece veniturile reale vin înregistra scăderi pentru că rata inflației va fi mai mare decât majorarea robustă a salariilor nominale.

„ Salariile reale sunt acum substanţial mai scăzute decât erau înainte de pandemie şi probabil vor mai scădea în următoarele luni, ceea ce ar putea determina sindicatele să ceară salarii mai mari la următoarele negocieri, în special în domeniile unde nivelul salarizării este mai scăzut” se arată în documentul financiar al BCE.

Majorarea salariilor va fi principalul motor de creştere a preţurilor în următorii ani

Philip Lane, primul economist al Băncii Centrale a explicat recent într- o postare pe blogul personal faptul că salariile din zona Schengen vor avea nevoie de ani de zile pentru a se ajusta în conformitate cu schimbările economice, astfel încât s-ar putea exercita presiuni asupra inflației mult timp după dispariția șocurilor generate de energie și pandemie.

„ Natura decalată a stabilirii salariilor face ca ajustarea salariilor nominale la creşterea cumulativă a costului vieţii să se desfăşoare timp de câţiva ani. Aceasta înseamnă că, chiar după ce vor dispărea şocurile provocate de energie şi pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de creştere a preţurilor în următorii ani”, a precizat economistul BCE, potrivit romaniatv.net.

Pe fondul temerilor că firmele ar putea fi obligate să majoreze compensațiile, autoritățile au analizat evoluția salariilor în acest an pentru a atenua efectele inflației ridicate, declarându-se astfel o spirală salarii-prețuri greu de înfrânt, care ar putea obliga Banca Centrală să mențină pentru mult timp ratele ridicate ale dobânzilor.

FMI ( Fondul Monetar Internațional), într-un raport publicat recent indică faptul că recentele majorări de dobânzi de către băncile centrale vor permite o limitare a așteptărilor inflaționiste.