Infofinanciar > Info > Veste bună pentru încă un milion de români! Ar putea primi 700 de lei pentru încălzire. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Info

Veste bună pentru încă un milion de români! Ar putea primi 700 de lei pentru încălzire. Anunțul făcut de Marcel Boloș

Vouchere de energie
sursă foto: infofinanciar.ro

Guvernul pregătește o extindere a programului de ajutoare pentru încălzire pentru românii cu venituri sub 3.000 de lei pe lună, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Asta ar însemna încă un milion de beneficiari pentru cea de-a doua tranșă, din luna septembrie.

Guvernul are în plan creșterea numărului de beneficiari pentru programul cardurilor de energie, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. La momentul actual ajutorul de încălzire distribuit sub forma de vouchere în valoare de 700 de lei este acordat românilor vulnerabili cu venituri sub 2.000 de lei. Pentru cea de-a doua tranșă, din luna septembrie, coaliția discută extinderea plafonului de venituri la 3.000 de lei. Asta ar însemna ca încă un milion de români să primească acest ajutor.

Încă un milion de români ar putea primi carduri de energie

„Bugetul pentru această majorare este de 2,2 miliarde de euro, așa cum avem acest lucru reglementat de către Comisia Europeană. Pentru tranșa a doua analizăm această posibilitate de creștere a plafonului de venit de la 2.000 la 3.000 de lei cum analizăm și o acordare a acestui ajutor în tranșe. Analizăm această posibilitate pentru tranșa a doua, iar acest lucru trebuie stabilit în coaliție.

Dacă acest mecanism va fi decis în coaliție și după discutat cu Comisia Europeană, îl vom aplica. Sunt de părere că banii aceștia care sunt în risc de decomitere trebuie să-i folosim cât mai bine pentru români într-o perioadă de criză energetică. Nu ar fi corect să dăm banii înapoi”, a spus ministrul Marcel Boloș într-o conferință de presă susținută la Fabrica de Timbre a Poștei Române.

Practic vorbind, valoarea ajutorului o să rămână aceeași, adică 700 de lei, însă numărul de beneficiari ar putea crește cu încă 1 milion. Decizia urmează să fie dezbătută în coaliție până la sfârșitul primăverii, însă pentru a se putea îndeplini acest plan, Comisia Europeană trebuie să-și dea acordul.

„Discutăm de limita maximă a plafonului de 700 de lei. După ce vedem cum s-a derulat tranșa I din luna februarie facem aceste analize și anunțăm din timp. Decizia trebuie luată în perioada martie, aprilie, cel mai târziu mai. Trebuie să ne pregătim pentru tranșa a II-a și să putem să derulăm mecanismul fiind inclus un milion de beneficiari (în plus n.r.)”, explica Boloș.

Cum se folosesc voucherele pentru energie

Ministrul a explicat faptul că ajutorul pentru încălzire o să fie distribuit de Poșta Română. Pentru a putea face o plată, beneficiarii trebuie să meargă cu buletinul, factura de utilități și voucher-ul la Poștă. Este același proces ca în cazul în care beneficiarul ar fi mers la sediul companiei de utilități pentru a-și plăti factura, însă trebuie să meargă la Poșta Română.

„Este o procedură simplă. Avem o factură simplă la curent și trebuie să o plătim. Cu cartea de identitate și factura ne deplasăm la furnizor și facem plata. Acest card confirmă că ești beneficiar al cardului de energie. În acest caz nu mergi la furnizor, mergi la Poșta Română. Nu e complicat. Ai 700 de lei pe care nu îi dai la furnizor, îi dai la Poștă”, explica ministrul.

Cum se folosesc cardurile de energie la bloc

Pentru românii care vor primi ajutorul de încălzire, dar locuiesc la bloc, ministerul a venit cu o soluție pentru folosirea voucherelor. Administratorul blocului trebuie să emită un document intitulat „certificat de validare al datoriei”, în care scrie pe o hârtie cât trebuie să plătească beneficiarul la întreținere. După, cu acest certificat de validare al datoriei, beneficiarul merge la Poștă să plătească folosind cardul de energie, sau poate chiar online, dacă Guvernul aprobă acest mijloc în următoarele săptămâni.

„Administratorul de bloc este primul interesat ca datoriile locatarilor față de asociație să fie plătite. Am căutat o modalitate prin care să înlocuim factura. Asociația nu emite factură către locatari. Este un document simplu care atestă datoria pe care locatarul o are față de datoria întregului bloc. Eliberarea unui certificat durează 5 minute, completezi un formular, iar beneficiarul merge cu acest card (de energie n.r.) la asociația de proprietari, unde solicită eliberarea certificatului. Certificatul de validare al datoriei se prezintă fie la oficiul poștal sau de acasă, când se aprobă de către Guvern plățile online. Sper că se vor aproba în ședința de guvern de săptămâna viitoare, ceea ce ar înseamna că de acasă se face încărcarea în platformă a celor trei documente, scanate, pentru a putea verifica Poșta Română documentele”, explica ministrul Boloș.

Peste 500.000 de beneficiari ai acestei scheme de ajutor locuiesc la bloc.

Voucherele pentru energie urmează să fie virate

Începând cu data de 1 februarie Poșta Română va începe distribuirea voucherelor. Termenul de 20 februarie este stabilit ca fiind data la care banii vor fi deja încărcați pe carduri iar românii vor putea face plăți cu voucherele. Beneficiarii pot realiza maxim opt plăți cu o singură tranșă, adică cu cei 700 de lei, iar sumele rămase pe card pot fi verificate la poștă sau online, atunci când Guvernul va adopta modificarea de OUG.