Info

Cum să plătești facturile cu cardul de energie la bloc! Totul despre certificatul de validare a datoriei

Facturi,
Sursă foto: Botoșăneanul

Românii nevoiași vor primi anul acesta din partea Guvernului un ajutor în valoare de 1.400 de lei, bani de la stat pe care îi vor putea folosi în scopul plății facturilor la energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie și chiar și lemne pentru foc. Administratorii blocului vor fi cei responsabili pentru gestionarea cardurilor de energie, în cazul facturilor la energia termică centralizată.

Ordonanța de Urgență care a stabilit introducerea ajutorului de stat de 1.400 de lei pentru persoanele vulnerabile, cu scopul sprijinului acestora pentru facturile la energie, relatează procedeul gestionării cardurilor de energie primite de la stat de către locatarii blocurilor cu energie termică centralizată.

Cum se obțin banii și care este rolul asociației de locatari

În cazul facturilor la energie termică centralizată, cea care se regăsește de obicei în blocuri, beneficiarul trebuie să obțină din partea asociației de locatari un document numit certificat de validare a datoriei, prin care se verifică și se dovedește datoria curentă a persoanei în cauză față de administrația blocului.

Mai întâi, însă, certificatul de validare al datoriei trebuie să fie eliberat în urma unei solicitări în fața asociației de locatari. Aceasta trebuie, la rândul ei, să primească din partea beneficiarului ajutorului de 1.400 de lei acordul său personal pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

După ce beneficiarul intră în posesia certificatului de validare a datoriei, acesta îl poate folosi pentru plata facturilor la energie termică, însă numai în tandem cu actul de identitate (buletinul) și cardul de energie, emis de asemenea după completarea unor pași.

Ce trebuie să conțină certificatul de validare a datoriei

Certificatul de validare a datoriei trebuie să conțină cel puțin aceste informații: datele de identificare ale beneficiarului sprijinului de 1.400 de lei, suma datorată de acesta pentru consumul de energie termică furnizată în sistemul blocului, datele de identificare ale asociației de locatari și contul bancar al acesteia, perioada de consum și datele de identificare ale furnizorului de energie termică.

Obligațiile contabile ale asociației de locatari

Acest document nu se poate emite de două ori pentru aceeași perioadă de consum și nu pot fi efectuate mai multe plăți prin serviciul de mandat poștal pentru aceeași perioadă de consum.

În urma plății, asociațiile de locatari vor primi sumele transmise prin Poșta Română, iar apoi vor avea responsabilitatea de a opera încasarea acestora în numele beneficiarilor ajutorului de 1.400 de lei, pentru fiecare dintre aceștia în parte. De asemenea, asociația trebuie să opereze în evidențe contabile plata datoriei beneficiarului față de energia termică și să vireze sumele furnizorilor de energie termică la termenele prevăzute de aceștia în cadrul contractelor de furnizare, sau anticipat, scrie Avocatnet.

Sprijinul se va acorda în două tranșe, una în prima jumătate a anului, iar alta în a doua jumătate. Fiecare tranșă va avea valoarea de 700 de lei. Prima sumă de bani, care a fost promisă de Guvern anul trecut că va putea fi folosită pentru ianuarie-februarie, va ajunge la români probabil pe la sfârșitul iernii, început de primăvară. Statul a dovedit de nenumărate rânduri că fac tot posibilul să scoată câți mai puțini bani din bugetul național, astfel că beneficiarii nu ar trebui să-și facă speranțe prea mari că ajutorul va veni în vreuna din lunile geroase ale iernii, când facturile la energie sunt mai mari.