Infofinanciar > Info > De astăzi se poate cere ajutorul la încălzire! Banii vin însă după 20 februarie
Info

De astăzi se poate cere ajutorul la încălzire! Banii vin însă după 20 februarie

impact.ro
sursă foto: impact.ro

Formularele pentru obținerea ajutoarelor date de guvern pentru plata încălzirii au început să fie distribuite de azi. Autoritățile au adoptat soluția declarației pe proprie răspundere pentru că nu au adresele tuturor persoanelor vulnerabile care ar trebuie să beneficieze de ajutor și nu știu nici situația colocatarilor acestora. Lista persoanelor eligibile va fi comunicată în intervalul 1-15 februarie, iar banii vor începe să fie plătiți cel mai devreme de la 20 februarie.

Autoritățile au început să distribuie prin intermediul Poștei Române declarațiile pe proprie răspundere care trebuie completate de românii care vor să acceseze ajutorul pentru plata la căldură.

Guvernul a modificat luna aceasta prin ordonanță de urgență actul normativ emis anul trecut, OUG 166/2022, respectiv modul de acordare a ajutorului pentru energie, care include și banii pentru plata lemnelor de foc. Motivul – analiza inițială a arătat că nu există datele necesare identificării potențialilor beneficiari în condițiile de acuratețe impuse de faptul că ajutorul este finanțat, parțial, din fonduri externe nerambursabile. Ca urmare, autoritățile au optat pentru folosirea declarațiilor pe proprie răspundere, distribuite și colectate de Poșta Română.

Condițiile de eligibilitate prevăzute de autorități sunt că sprijinul se acordă per loc de consum, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, doar dacă venitul pe membru de familie nu depășește 2.000 lei.

Care sunt planurile guvernului

Conform declarațiilor ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, începând cu data de 16 ianuarie până în data de 1 februarie se distribuie, către asociațiile de proprietar, scrisoarea prin care se prezintă metodologia de utilizare a certificatului de validare a datoriilor și modelul de certificat de validare a datoriei. Certificatul are rol de document justificativ pentru decontarea căldurii la bloc, mai ales pentru persoanele vârstnice.

„Asociațiile de proprietari, în relația cu locatarii, nu emit facturi și atunci le lipsea acel document justificativ prin care să facă dovada datoriei. (…) Avem în evidență 152.000 de asociații de proprietari cărora li se vor distribui aceste înștiințări. În 20 ianuarie avem o primă prezentare, împreună cu Federația Asociațiilor de Proprietari, a acestui document și a modalității în care el urmează să fie utilizat și gestionat de către asociațiile de proprietari. De asemenea, în perioada 16 ianuarie – 1 februarie, declarațiile pe propria răspundere pentru cei care au domiciliul și nu este întocmit nomenclatorul stradal, vor fi distribuite. (…) De asemenea, în perioada 1 februarie până în 15 februarie se vor distribui înștiințările pentru cei care sunt eliminați din liste, întrucât figurează împreună cu alții colocatari, care din verificările noastre realizează venituri și duc media venitului peste 2.000 de lei“, a declarat ministrul Marcel Boloș, citat de site-ul gov.ro

Ce acte sunt necesare pentru a încasa ajutorul pentru lemne

Ordonanța Guvernului nr. 3/2023 prevede că ajutorul pentru lemne de foc poate fi încasat și în numerar, la oficiile poștale, unde beneficiarii trebuie să prezinte actul de identitate, cardul de energie, precum și documentul (factura, bonuri etc.) care demonstrează că a cumpărat material lemnos pentru încălzire pentru a fi utilizat la locul de consum pentru care se acordă ajutorul.

„Noi am instituit această facilitate pentru populația de la țară care are, mă rog, cea mai mare parte a cheltuielilor, a consumurilor energetice cu aceste lemne de foc, pe care și le cumpără înainte, Suntem conștienți de acest lucru că nu se cumpără în timpul iernii, iar ca să ne asigurăm că sunt lemne de foc destinate pentru acest sezon de frig, am acceptat și acceptăm măsura aceasta ca luna de referință să fie luna septembrie. Practic, în continuare, dacă, să zicem, lemnele de foc au costat 500 de lei și mai rămân 200 de lei de folosit din valoarea acestui ajutor, după fiecare operațiune, pe dovada aceea care se eliberează de către poștă va scrie suma rămasă de cheltuit. Dacă mai rămân, cei 200 de lei pot fi cheltuiți de către beneficiar pe celelalte facturi pe care le are – de la curentul electric, gazele naturale și toate formele de energie pe care le avem permise la decontare“, a precizzat ministrul Marcel Boloș, citat de site-ul gov.ro.

Ordonanța guverului din ianuarie mai prevede că, dacă beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu decât cel pentru care este emis cardul de energie, atunci acestea trebuie să prezinte pe lângă documentele care dovedesc achiziția și o declarație pe propria răspundere, în care să confirme că folosește ajutorul pentru compensarea prețului la energie la adresa unde locuiește.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.