Lumea la zi

Va supraviețui Vladimir Putin propriului război? Analiștii militari prezintă trei posibile scenarii pentru soarta Rusiei

Vladimir Putin
Sursă foto: Podul.ro

Vladimir Putin a crezut că va câștiga conflictul cu Ucraina într-o săptămână, dar acesta durează deja de 11 luni. Lupta a fost începută pentru a readuce Moscova în topul puterilor mondiale, dar până acum s-a soldat cu sute de mii de militari ruși uciși sau răniți și cu epuizarea stocurilor de armament sofisticat ale agresorului.

Când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia în trei direcții a Ucrainei vecine în februarie 2022, obiectivul său era să șteargă Ucraina ca națiune suverană în câteva zile. La momentul respectiv, părea un obiectiv plauzibil, atât în Rusia, cât și în Occident. Aproape un an mai târziu, supraviețuirea Ucrainei este un pariu mult mai sigur decât cel al lui Vladimir Putin.

Ucraina a recucerit în mod sistematic și strategic jumătate din teritoriul pe care Rusia l-a confiscat, provocând pierderi umilitoare după pierderi debilitante. Pe măsură ce victoriile Ucrainei pe câmpul de luptă se adună, SUA și aliații săi din NATO îi oferă arme din ce în ce mai sofisticate.

Catastrofa din Ucraina ar putea să dea peste cap obiectivele liderului de la Kremlin, care vrea să domnească peste Rusia încă multă vreme. Potrivit Antena 3 CNN, experții în politică externă din Uniunea Europeană întrevăd trei rezultate posibile pentru Rusia.

Dacă conflictul decurge așa cum și-a propus liderul rus, prima opțiune este un guvern totalitar condus de Putin. Un colaps militar ca urmare a evoluțiilor de pe frontul ucrainean este, de asemenea, o posibilitate. În acest scenariu, cariera lui Putin s-ar încheia.

Al treilea scenariu ar fi dizolvarea efectivă a Federației Ruse, ceea ce înseamnă, de asemenea, eliminarea lui Putin din structura de putere de la Moscova.

Va supraviețui Putin propriului război?

„Dacă anul 2023 continuă așa cum a început, există mari șanse ca Ucraina să poată îndeplini promisiunea de Anul Nou a președintelui Volodimir Zelenski de a recuceri întreaga Ucraină până la sfârșitul anului – sau cel puțin suficient teritoriu pentru a pune capăt definitiv amenințării Rusiei”, scrie Liz Sly în The Washington Post.

Între timp, economia Rusiei, lovită de sancțiuni, se luptă să producă sau să importe noi muniții, iar pierderile sale grele de pe câmpul de luptă l-au determinat pe Putin să instituie o mobilizare parțială, criticată atât de Occident cât și de cetățenii ruși.

Dar dacă Rusia, superputerea de odinioară, va pierde războiul din Ucraina, va pune capăt puterii lui Putin? Sau contractul său de închiriere pe viață? Cu alte cuvinte, va supraviețui Putin invaziei sale în Ucraina?

Există o serie de moduri în care războiul lui Putin poate ruina Rusia – acesta „transformă deja Rusia într-un stat eșuat, cu granițe necontrolate, formațiuni militare private, o populație care fuge, decădere morală și posibilitatea unui conflict civil”, scrie Arkady Ostrovsky la The Economist – dar există cu adevărat doar trei moduri în care îl poate răsturna pe Putin însuși: El ar putea muri, demisiona sau ar putea fi pensionat involuntar.

Dacă devine clar că Ucraina nu va fi înfrântă, scenariul „cel mai probabil” este că Putin părăsește funcția și urmează o „luptă vicioasă pentru putere” între diverse facțiuni – naționaliști de dreapta pro-război care caută o reglare de conturi, conservatori autoritari angajați în menținerea status quo-ului și reformatori „semi-democratici”, susține Alexander J. Motyl la Foreign Policy. „Nu știm cine va câștiga, dar putem prezice cu încredere că lupta pentru putere va slăbi regimul și va distrage atenția Rusiei de la ceea ce a mai rămas din efortul său de război.”, susține analistul.