Lumea la zi

Serghei Lavrov își caută aliați în Africa. Vladimir Putin l-a invitat pe regele din Eswatini la Sankt Petersburg

Serghei Lavrov aterizând în Eswatini, sursa foto Twitter
sursa foto Twitter

În cadrul turneului său african, Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov a ajuns marți, 24 ianuarie, în Eswatini. Ministrul afacerilor Externe al Rusiei urmărește întârirea relațiilor militare și economice dintre cele două țări.

O monarhie constituțională, Regatul Eswatini – redenumit oficial din Swaziland în 2018 – funcționează sub actuala sa constituție din 8 februarie 2006. Națiunea este membră a Commonwealth-ului britanic. Eswatini, care avea o populație de 1.172.369 de locuitori în 2021,  se învecinează cu Africa de Sud și Mozambic. Din 19 noiembrie 1999, menține legături diplomatice cu Federația Rusă.

Rusia și Eswatini, colaborare în plan militar

În urma întrevederilor avute marți cu principalul diplomat al Regatului Eswatini, Thuli Dladla, Serghei Lavrov a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Moscova este pregătită să evalueze orice solicitare de securitate din partea Eswatini.

„În cadrul ședinței de astăzi, am convenit să ne intensificăm cooperarea în domeniul securității; avem un acord interguvernamental valabil privind cooperarea militară, există grupuri de lucru pentru cooperarea militaro-tehnică. Suntem pregătiți pentru a analiza cererile prietenilor noștri din Eswatini cu privire la orice problemă care trebuie rezolvată pentru a asigura securitatea acestei țări”, a spus Serghei Lavrov.

Lavrov l-a invitat pe regele Mswati al III-lea la summitul Rusia-Africa, susținând că monarhul este așteptat de Vladimir Putin la Sankt Petersburg.

„În iulie, după cum am spus, al doilea summit Rusia-Africa va avea loc la Sankt Petersburg. La primul summit, care a avut loc în octombrie 2019 la Soci, a fost prezent și Majestatea Sa Regele, iar acesta este invitat la următorul eveniment de la Sankt Petersburg”, a spus Lavrov, potrivit TASS, citat de Digi24.

Lavrov și-a exprimat optimismul că cel de-al doilea summit Rusia-Africa va relansa legăturile cu continentul african.

Lavrov vrea întărirea relațiilor economice dintre cele două țări

Lavorv a mai spus că  Moscova își va aprofunda interacțiunea cu Eswatini în domeniul aprovizionării cu cereale rusești, al energiei și al exploatării resurselor minerale.

„Am declarat că eforturile ar trebui să se concentreze acum asupra sferei economice, care, după indicatorii săi de până acum, este cu mult în urma altor domenii ale cooperării noastre, în primul rând nivelul excelent al dialogului politic”, a declarat diplomatul rus.

„Am conturat domeniile prioritare de cooperare în domeniul afacerilor, acestea fiind explorarea și producția de resurse minerale, energia, agricultura, inclusiv livrările de cereale rusești, cultivarea culturilor noastre de cereale pe teritoriul Eswatini, construcția de sisteme de irigații în această țară și, cu siguranță, sferele de interacțiune de astăzi – tehnologiile informației și comunicațiilor și economia digitală”, a menționat Serghei Lavrov.

La încheierea discuțiilor, părțile au convenit să formeze o listă de domenii prioritare, care va fi pregătită pentru discuții pe linia camerelor de comerț și industrie și a contactelor între oamenii de afaceri. „

În special, acest lucru se va întâmpla în cursul viitorului SPIEF (n.r. Forumul economic internațional de la Sankt Petersburg), cu scopul de a obține rezultate specifice până la următoarele întâlniri în timpul forumului economic Rusia – Africa, programat pentru luna iulie în cadrul celui de-al doilea summit dintre Rusia și continentul african”, a adăugat Lavrov.