Lumea la zi

Preoții pe front! Patriarhul Kirill îndeamnă conducătorii parohiilor din Rusia să se implice mai mult în activitatea militară

Patriarhul Kirill - sursa foto - tv8.md
sursa foto - tv8.md

Patriarhul Moscovei, Kirill (Gundyaev), a ținut o nouă „predică”.Acesta a spus că acum preoții Bisericii Ortodoxe Ruse ar trebui să-i susțină pe ruși, astfel încât, atunci când li se va ordona să atace, să se ridice și să fie gata să moară.

Acest lucru este raportat de Frontul Spiritual al Ucrainei cu referire la site-ul web al Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Oamenii noștri (ocupanții ruși, – n.r.), în primul rând cei care merg pe linia întâi”, spune Kirill, „au mare nevoie de sprijin spiritual”. Iar în această situație nu pot exista cuvinte formale. Trebuie să poți să le spui ce îl va întări, inclusiv atunci când se dă ordinul „Atacați!”. Ordinul, fără de care nu poate exista nicio victorie, când trebuie să te ridici și să fii gata să mori. Iar băieții noștri fac același lucru acum – se ridică din tranșee și merg să-și întâlnească moartea”.

În acest sens, Patriarhul Kirill i-a convins pe ruși că acum trebuie să se roage în mod special pentru forțele de ocupație rusești din Ucraina și să le sprijine financiar în orice fel pot. Cu toate acestea, în mod tradițional, el nu a recunoscut că trupele rusești duc un război de agresiune și comit crime împotriva populației civile din Ucraina.

„Căutați oportunități, colectați bani, trimiteți colete, dacă este posibil mergeți voi înșivă acolo, susțineți-i pe militarii noștri (invadatori, – n.r.). Știu că se fac deja multe, dar cred că încă nu este suficient, și chiar și în spațiul mediatic se vorbește rar despre faptul că Biserica Ortodoxă Rusă îi ajută pe cei care se află astăzi în Donețk, Luhansk, pe linia frontului”, a spus Gundyaev, scrie DfNews

Patrie și popor

El a numit chiar războiul Rusiei împotriva Ucrainei un „război pentru Patrie și poporul său”. În plus, Kirill consideră că este normal ca trupele rusești să lupte împotriva Ucrainei și să „protejeze poporul nostru (rus, – n.r.) ortodox din Donbas”.

La începutul discursului său, Gundyaev a încercat să-i convingă pe credincioși că „Rusia este o alternativă reală la dezvoltarea absolut fără ieșire a civilizației occidentale”. „Astăzi suntem cu adevărat în față – cu ideile noastre, cu obiectivele noastre, cu credința și cu patriotismul nostru”, a declarat el.

Cel mult, Kirill susține că nu Federația Rusă a fost cea care a atacat Ucraina, ci că lumea occidentală s-a înarmat împotriva „superputerii” rusești cu „cele mai puternice arme”, așa că rușii trebuie să facă totul pentru a se asigura că vor învinge.

„Atât Biserica, cât și toți cei care acționează și pot influența societatea noastră trebuie să facă totul pentru a se asigura că Rusia câștigă”, a declarat Kirill (Gundyaev). „Pentru că astăzi ne-am confruntat cu cel mai mare pericol – lumea occidentală s-a înarmat împotriva noastră. De ce? Pentru că noi suntem o alternativă, iar o alternativă este foarte atractivă…”