Info Lumea la zi

Kyivpost: Brigada de rachete M270 din Ucraina, coșmarul armatei ruse! Sistemul de artilerie este cel mai puternic la ora actuală

euractiv.ro
FOTO:euractiv.ro

Războiul Rusiei în Ucraina este predominant un război de artilerie, 90% dintre victime fiind cauzate de tunuri, obuze sau rachete. Victoriile și înfrângerile, de ambele părți, sunt determinate în mare măsură de greutatea și precizia explozibililor aruncați peste inamic.

După majoritatea măsurătorilor, cea mai puternică armă de război este sistemul de artilerie cu rachete M270 proiectat de SUA.

Într-o serie de interviuri exclusive acordate Kyiv Post în timpul operațiunilor de luptă din luna ianuarie în sectorul Bahmut, soldați și ofițeri din una dintre cele mai secrete unități de artilerie din Ucraina, Brigada 107 de artilerie cu rachete, descriu experiența lor de a învăța să opereze sistemul M270 și de a folosi rachetele sale ghidate cu precizie pentru a lovi concentrațiile de trupe, cartierele generale și depozitele de muniție ale armatei ruse.

”Fiecare misiune pe care o îndeplinim poate avea un efect decisiv”

„Înțelegem că aceasta este o mare responsabilitate și că avem un rol important de jucat în război”, spune comandantul, locotenent-colonelul Dmitri Suprunyuk. „Fiecare misiune pe care o îndeplinim poate avea un efect decisiv și, din multe motive, nu avem dreptul să facem o greșeală.”

digi24.ro

digi24.ro; soldați ucraineni pe front

În momentul în care are loc interviul, Suprunyuk și alți membri ai serviciului Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) se află într-o poziție clandestină într-o pădure din sectorul Bahmut. Cei mai mulți soldați rămân ascunși în ascunzători subterane acoperite cu ace de pin.

Între timp, vehiculele de aprovizionare vin și pleacă rapid, telefoanele mobile sunt închise, iar sistemul Starlink este în modul de așteptare implicit. Bărbații din buncărul de comunicații fac schimb de mesaje despre realimentare și reînarmare în urma misiunii de dimineață – o lovitură împotriva unei clădiri de lângă Soledar, în care se află probabil o mulțime de infanterie rusă.

Ofițerii de la 107th spun pentru Kyiv Post cum că lovitura de dimineață „a decurs bine”, dar detaliile sunt clasificate. Membrii echipajului care se află la rând pentru a fi trimiși în următoarea misiune de lansare a M270 sunt orice altceva decât bucuroși – doar întrețin echipamentul și își așteaptă rândul.

„De fapt, munca noastră este foarte rutinieră și sistematică. Primim niște coordonate ale țintei, mergem cu mașina la un loc de lansare desemnat, lansăm rachetele și ne împachetăm rapid, apoi ne întoarcem sau mergem în altă parte”, spune operatorul Valery Tomashenko.

Numărul exact de M270 operate de Ucraina este un secret militar. Potrivit unor surse deschise, numărul total este probabil de 13 în întreaga AFU, cu sisteme donate de Marea Britanie, Franța și Germania.

Un operator de M270 doarme rareori în același loc pentru o perioadă de timp, spune Tomashenko, deoarece comandanții armatei mențin armele valoroase în permanență în mișcare și, sperăm, departe de ochii agenților de recunoaștere ruși.

„Suntem bazați în mai multe locații și uneori mergem la lucru în timpul zilei și alteori în timpul nopții, dar munca în sine este cam aceeași tot timpul”, spune el.

Designer de site-uri web mobilizat la începutul războiului, Tomashenko a fost unul dintre cele câteva zeci de membri ai 107-lea aleși în luna mai pentru a călători în Marea Britanie pentru a învăța cum să opereze M270. Echipamentul este, în esență, un vehicul blindat ghemuit, cu șenile, care transportă exact de două ori mai multe rachete letale cu rază lungă de acțiune decât mai celebrul HIMARS.

Evoluția M270

M270 este o armă din Războiul Rece căreia tehnologia modernă i-a dat un nou suflu de viață. Inițial, ideea M270 era de a lansa o salvă de rachete neghidate purtând submuniții antiblindate în direcția generală a unei coloane de tancuri masate sovietice sau nord-coreene. Focosul ar fi împrăștiat sute de explozibili parașutați, rezultând că orice vehicul (sau cam orice altceva) aflat pe o rază de un kilometru pătrat sub ploaia de minibombe ar fi fost aruncat în aer.

SURSĂ FOTO: defenseromania.ro Multiple Launch Rocket System (MLRS) M270,

defenseromania.ro, sistemul de apărare M270

Să trecem rapid la anii 2000 și la impasul în care se aflau SUA în Afganistan, iar planificatorii Pentagonului au înțeles că adversarul de atunci al armatei americane, insurgenții talibani, nu avea tancuri și că aruncarea în aer a unor pătrate întregi din grila hărții nu ajuta prea mult la câștigarea inimilor și minților afgane.

Conglomeratul american de armament Lockheed-Martin, finanțat prin generozitatea contribuabilului american, a venit cu o soluție: Sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS), o rachetă de 227 mm care folosește ghidarea GPS. Ideea, la vremea respectivă, era de a preveni daunele colaterale.

Mai mult de un deceniu până în prezent. În mâinile ucrainenilor, GMLRS le oferă lui Suprunyuk și oamenilor săi capacitatea de a alege o clădire individuală sau o bază logistică aflată la 80 de kilometri distanță și de a avea o șansă rezonabilă de a lansa o rachetă care transportă 91 de kilograme de explozibili puternici prin fereastra aleasă. În iulie și august anul trecut, AFU a folosit zeci de rachete GMLRS pentru a lovi și, în cele din urmă, pentru a demola o secțiune de cinci metri lățime a podului Antonivskyi peste râul Dnipro, tăind un gât de gâtul logistic critic pentru trupele rusești din orașul Kherson, ocupat la acea vreme. Rușii au abandonat Khersonul la începutul lunii noiembrie.

O singură rachetă M270 costă între 4-500.000 de dolari

Presa americană și europeană relatează că o singură rachetă M270, odată expediată de la fabrica Lockheed până la o pădure din estul Ucrainei, costă între 4-500.000 de dolari. Suprunyuk spune că atunci când el și comandanții săi analizează informațiile de recunoaștere a dronelor, o întrebare importantă la care trebuie să răspundă nu este doar dacă este sigur să trimită oameni și mașini la o poziție de tragere, ci și dacă ținta lor valorează o jumătate de milion de dolari. Proximitatea locuințelor civile este un alt factor, a spus el.

newsmaker.md

FOTO: newsmaker.md: Artileriști din rezerva armatei 101

Soldații și ofițerii au declarat pentru Kyiv Post că, în momentul în care înaltul comandament al AFU i-a ales pentru a schimba Smerciurile din epoca sovietică cu M270 de fabricație americană, 107-lea era foarte bine exersat în lansarea de rachete cu rază lungă de acțiune și că adaptarea la sistemul de armament NATO a fost destul de ușoară.

Tomashenko explică modul în care instructorii britanici calificați și dispunerea logică a comenzilor sistemului au făcut ca antrenamentul de trecere să fie simplu. Suprunyuk laudă proiectanții armei.

Într-adevăr, diferența dintre M270 și Smerch este ca noaptea și ziua”, subliniază Suprunyuk. „Este ca și cum ai compara un Zhiguli (o mașină mică din epoca sovietică, bine cunoscută pentru calitatea sa mecanică slabă și o călătorie inconfortabilă) cu un Lamborghini”.

Un ucrainean privește în timpul unui antrenament la Bertain pe sistemul de artilerie cu rachete M270, în iunie. Captură de ecran de la televiziunea Sky News, publicată de Ministerul Apărării din Ucraina

Potrivit platformelor de informare ucrainene și rusești, la 16 ianuarie, ziua în care Kyiv Post a vizitat 107, o lovitură de rachetă cu rază lungă de acțiune, ghidată cu precizie, a AFU a nivelat o clădire la periferia vestică a orașului Soledar, în apropiere de Bahmut.

Se pare că victimele rusești au depășit 20 de persoane, inclusiv oameni din interiorul clădirii din grupul de mercenari Wagner. Nu a fost posibil să se stabilească în mod concludent dacă un M270 al 107-lea a fost responsabil pentru această lovitură.