Infofinanciar > Lumea la zi > Ultimele informații ale americanilor despre războiul din Ucraina. China are în vedere trimiterea unui ajutor letal lui Vladimir Putin
Lumea la zi

Ultimele informații ale americanilor despre războiul din Ucraina. China are în vedere trimiterea unui ajutor letal lui Vladimir Putin

Vladimir Putin și Xi Jinping Sursa foto The Daily Beast
Sursa foto: The Daily Beast

Informațiile inițiale ale SUA care sugerează că China ia în considerare furnizarea de ajutor letal Rusiei pentru războiul său din Ucraina au fost obținute de la oficiali guvernamentali ruși, potrivit unui oficial american actual și unui fost oficial american familiarizat cu informațiile.

Oficialii americani au petrecut apoi săptămâni întregi pentru a corobora informațiile din alte surse de informații, au declarat actualii și foștii oficiali, precum și cu aliații care au adus, de asemenea, fluxuri suplimentare de informații. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile legate de informații.

China, un nou actor în război?

Multiplele fire de informații care sugerau că statul chinez ia în considerare acordarea de ajutor letal Rusiei, inclusiv muniție și artilerie, au stârnit îngrijorare în rândul oficialilor administrației Biden, în special având în vedere modul în care o astfel de mișcare din partea Chinei ar putea schimba dinamica războiului în favoarea Moscovei.

„O armată rusă care este alimentată sau ajutată de o infuzie de arme și platforme chinezești este mai letală din punct de vedere militar și mai capabilă. Acest lucru nu va fi bun pentru poporul ucrainean”, a spus un înalt oficial al administrației.

Oficiali de rang înalt ai administrației, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken și directorul CIA Williams Burns, și-au exprimat public încrederea în aceste informații și au avertizat China să nu ofere Rusiei un ajutor militar letal.

China a negat că ia în considerare trimiterea de ajutor letal Rusiei, calificând acuzația SUA drept „dezinformare”. Oficialii americani notează că nu au văzut nicio dovadă a unei mișcări sau a unei decizii din partea Chinei de a face acest pas.

La o conferință de presă de la Casa Albă, joi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a fost întrebat cât de serios crede administrația că China este în legătură cu posibila trimitere de arme către Rusia. Răspunsul acestuia a fost unul extrem de clar: „De fapt, nu știm”. Kirby a adăugat că SUA consideră că China nu a scos acest lucru din discuție, dar, de asemenea, nu a văzut nicio dovadă că Beijingul se îndreaptă spre trimiterea de ajutor letal către Moscova.

NSC a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat pentru acest articol.

„Se schimbă regulile jocului” lui Putin

Informațiile inițiale au fost vagi cu privire la ce sisteme sau echipamente specifice se gândește China să furnizeze Rusiei, inclusiv dacă ar putea furniza drone dincolo de cele care sunt deja disponibile în comerț, au declarat oficiali familiarizați cu informațiile.

„Există diferite niveluri de încredere cu privire la cât de serioasă este China în această privință”, a declarat un al doilea oficial american de rang înalt.

Într-un interviu acordat duminică în cadrul emisiunii „Face the Nation” de la CBS News, Burns a recunoscut că decizia de a face publice aceste informații a fost menită să descurajeze China să decidă să ofere Rusiei ajutor letal.

„Suntem încrezători că liderii chinezi iau în considerare furnizarea de echipamente letale. Secretarul Blinken și președintele au considerat că este important să precizeze foarte clar care ar fi consecințele acestui lucru”, a declarat Burns.

Au existat discuții în cadrul administrației cu privire la declasificarea și publicarea unora dintre aceste informații, dar oficialii au decis să nu facă acest lucru, cel puțin pentru moment, din cauza caracterului sensibil al surselor folosite pentru a colecta informațiile și pentru că obiectivul administrației de a trimite un mesaj Chinei de a nu furniza Rusiei ajutor letal, pentru moment, pare să fi funcționat. Acuzațiile SUA potrivit cărora China ia în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei ajutor militar letal vin în contextul în care Beijingul a prezentat o propunere de plan de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Ce oferă China: pace sau război?

Președintele Joe Biden și alți oficiali americani de rang înalt au declarat că propunerea este unilaterală și avantajează doar Rusia. Dar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că angajamentul Chinei privind un potențial plan de pace „nu este rău”.

Unii oficiali ai administrației Biden consideră că semnalele recente ale Chinei că ar putea ieși de pe marginea războiului din Ucraina și s-ar putea implica într-un fel sau altul, ca fiind o încercare de mișcare de putere menită să submineze SUA după recentele mișcări de consolidare a alianțelor sale în regiunea Asia-Pacific.

Alți oficiali avertizează că China nu a luat încă nicio decizie privind o implicare mai mare și că, de fapt, adoptă în continuare aceeași poziție pe care a avut-o de la începutul războiului, în urmă cu un an, conform cnbc.com.

„Există probleme în care știm pur și simplu că nu vom fi capabili să vedem lucrurile ochi în ochi. Ceea ce vrem să facem, în special în ceea ce privește Ucraina, este că dorim ca aceasta să fie una dintre acele zone în care ne înțelegem”, a declarat un oficial american de rang înalt despre relația administrației Biden cu China.

Cu alte cuvinte, a spus oficialul, unul dintre obiectivele administrației Biden este ca China să recunoască faptul că „nu este în regulă ca Rusia să ucidă oameni ucraineni nevinovați și nimeni nu ar trebui să o ajute să facă acest lucru”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.