Infofinanciar > Lumea la zi > Beijingul devansează SUA în cursa tehnologică. Șapte dintre cele mai importante instituții de cercetare din lume au sediul în China
Lumea la zi

Beijingul devansează SUA în cursa tehnologică. Șapte dintre cele mai importante instituții de cercetare din lume au sediul în China

sursp foto:mobilesyrup.com; China devansează SUA în cursa tehnologică
FOTO: mobilesyrup.com

Potrivit unui studiu recent China este lider în 37 din cele 44 de domenii analizate, cu potențial de monopol în domenii precum materialele nanometrice și biologia sintetică.

Potrivit unui nou raport, Statele Unite și alte țări occidentale pierd cursa cu Beijingul în privința tehnologiilor avansat.  China poate stabili un monopol în anumite domenii. Regimul de la Beijing conduce în 37 din cele 44 de tehnologii analizate în cadrul unui proiect de un an de zile realizat de grupul de reflecție Australian Strategic Policy Institute.

SUA lider în tehnologii precum vaccinuri sau sistemele de lansare spațială

Printre domeniile vizate se numără bateriile electrice, hipersonica și comunicațiile avansate de radiofrecvență, cum ar fi 5G și 6G. Raportul, publicat joi, indică faptul că SUA este lider doar în celelalte șapte tehnologii, cum ar fi vaccinurile, calculul cuantic și sistemele de lansare spațială.

Raportul a precizat că rezultatele s-au bazat pe cercetări „cu impact ridicat” în domenii tehnologice critice și emergente, concentrându-se pe lucrări publicate în reviste de top și care au fost foarte mult citate de cercetări ulterioare. „Cercetările noastre arată că Beijingul a pus bazele pentru a se poziționa ca principala superputere științifică și tehnologică a lumii, prin stabilirea unui avans uneori uimitor în cercetarea de mare impact în majoritatea domeniilor tehnologice critice și emergente”, se arată în raport.

„Identificarea tehnologiilor critice arată că, pentru unele tehnologii, toate cele 10 instituții de cercetare de top din lume au sediul în China și generează în mod colectiv de nouă ori mai multe lucrări de cercetare cu impact ridicat decât țara de pe locul al doilea (cel mai adesea SUA).” Academia Chineză de Științe s-a clasat pe primul sau al doilea loc în majoritatea celor 44 de tehnologii incluse în tracker, a adăugat raportul.

China găzduiește șapte dintre cele mai importante 10 instituții de cercetare din lume

„Observăm, de asemenea, că eforturile Chinei se datorează importului de talente și cunoștințe: o cincime din lucrările sale de mare impact sunt semnate de cercetători cu pregătire postuniversitară într-o țară Five-Eyes (n.r. este o alianță de informații care cuprinde Australia, Canada, Noua Zeelandă, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii) „, se arată în raport, referindu-se la gruparea de partajare a informațiilor formată din SUA, Canada, Regatul Unit, Australia și Noua Zeelandă.

„Avansul Chinei este produsul unui design deliberat și al unei planificări politice pe termen lung, așa cum a fost subliniat în mod repetat de Xi Jinping și de predecesorii săi.” Joe Biden a declarat luna trecută, în discursul său despre starea Uniunii, că SUA „investesc în inovația americană, în industrii care vor defini viitorul și pe care guvernul Chinei intenționează să le domine”.

Dar institutul a declarat că Beijingul riscă foarte mult să stabilească un monopol în opt tehnologii, inclusiv în domeniul materialelor și producției la scară nanometrică, al hidrogenului și amoniacului pentru energie și al biologiei sintetice.

Raportul a afirmat că progresele Chinei în domeniul rachetelor hipersonice cu capacitate nucleară înregistrat în  2021 nu ar fi trebuit să fie o surpriză pentru agențiile de informații americane. „Deoarece, conform analizei noastre de date, în ultimii cinci ani, China a generat 48,49% din lucrările de cercetare cu impact ridicat din lume în domeniul motoarelor avansate pentru avioane, inclusiv al motoarelor hipersonice, și găzduiește șapte dintre cele mai importante 10 instituții de cercetare din lume în acest domeniu tematic”, informează theguardian.com.

Există un decalaj mare între China și SUA

În general, institutul a constatat, de asemenea, că există „un decalaj mare între China și SUA, ca țări fruntașe, și toate celelalte”. „Datele indică apoi un mic grup de țări de rangul al doilea, condus de India și Marea Britanie: alte țări care apar în mod regulat în acest grup, în multe domenii tehnologice, includ Coreea de Sud, Germania, Australia, Italia și, mai rar, Japonia”, a declarat institutul.

Cercetarea, lansată joi, în cadrul Dialogului Raisina de la New Delhi, a fost realizată de o echipă condusă de Jamie Gaida, analist senior în cadrul centrului internațional de politici cibernetice al institutului. Institutul a dezvăluit că studiul  a fost finanțat de centrul de angajament global al Departamentului de Stat al SUA și de un grant din partea Proiectului special de studii competitive, o fundație care are ca scop consolidarea competitivității pe termen lung a Americii.

De asemenea, institutul a cerut statelor democrate să înființeze fonduri suverane mari pentru cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul tehnologiei critice, pe care să le suplimenteze în fiecare an. Acesta sugerează alocarea a 0,5% până la 0,7% din venitul național brut, cu coinvestiții din partea industriei.

Potrivit acestuia, deși fondurile suverane ar trebui să sprijine cele mai promițătoare programe, guvernele ar trebui, de asemenea, să aloce unele fonduri pentru inițiativele de tip „moonshot”, cu risc și recompensă ridicată.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.