Infofinanciar > Info > Vasile Dîncu, decorat de Volodimir Zelenski. Acesta a primit Ordinul Prințului Iaroslav cel Înțelept
Info

Vasile Dîncu, decorat de Volodimir Zelenski. Acesta a primit Ordinul Prințului Iaroslav cel Înțelept

Vasile Dîncu, Surs foto: evz.ro
Sursa foto: evz.ro/ Răzvan Valcaneantu

Astăzi, Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării și actual senator PSD, a primit din partea ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în România, Ordinul Prințului Iaroslav cel Înțelept gradul III. Această ceremonie a avut loc în Salonul Dimitrie Cantemir al Senatului României.

Acest Ordin îi este acordat oficialului român „pentru merite personale semnificative în consolidarea cooperării interstatale, susținerea suveranității de stat și a integrității teritoriale a Ucrainei și contribuția semnificativă la popularizarea statului ucrainean în lume”.

Vasile Dîncu, decorat de Zelenski

„Declarația că Ucraina nu lupta doar pentru ea ci și pentru alte țări din Europa nu este deloc o exagerare. Este prezentarea faptelor și vedem înțelegerea profundă din partea tuturor națiunilor din Europa, că asta se face în Ucraina pentru a fi apărată pacea în Europa. Mulțumesc încă o dată României și românilor pentru sprijinul acordat ucrainenilor din prima zi. Vedem acest ajutor și asistența cuprinzătoare în diferite zone și niveluri, cum ar fi guvern, parlament, mediul de afaceri, la nivelul societății și al civililor care au venit la graniță și au ajutat cum au putut în fiecare zi”, a spus ambasadorul Ucrainei în România, Igor Prokopchuk.

De asemenea, Vasile Dîncu a spus că România va sprijini Ucraina cu tot ceea ce se poate, mai ales că acțiunile conflictuale din trecut sunt din cauza unor neînțelegeri.

„Prin acțiunea oamenilor și a instituțiilor, România sprijină Ucraina cu tot ce poate. Istoria vecinătății noastre e istoria unei mari neînțelegeri. Am fost și suntem încă influențați de propaganda rusă, care de un secol ne-a învățat cum să fim dușmani și care și azi caută să ne influențeze. Cred că ar trebui ca acestui eveniment simplu, personal să-i dăm altă semnificație. E semnul că trebuie să depășim suspiciunea și să ne uităm la viitor”, a spus fostul ministru al Apărării, potrivit ecopolitic.ro.

Ordinul Printului Iaroslav cel Intelept, Sursa foto: evz.ro/ Răzvan Valcaneantu

Ordinul Printului Iaroslav cel Intelept, Sursa foto: evz.ro/ Răzvan Valcaneantu

Dîncu, pe lista alături de Blinken și von der Leyen 

Acest decret a fost semnat de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la data de 23 august 2022, perioadă  în care Vasile Dîncu, încă, ocupa funcția de ministru.

De asemenea, alături de acesta, pe ista celor decorați s-au numărat mai mulți lideri mondiali. Printre aceștia s-au numărat: Anthony Blinken, secretarul de stat SUA, Joseph Borrel, șeful diplomației Uniunii Europene, Charles Michel, președintele Consiliului European și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

România a fost lăudată de extrem de multe ori de către oficialii ucraineni pentru sprijinul acordat cetățenilor de la începutul războiul. De menționat este faptul că Bucureștiul a adoptat o strategie de comunicare discretă legată de o presupusă susținere militară, conform g4media.ro.

Țara noastră a fost unul din statele care a ajutat cel mai mult Ucraina de la izbucnirea războiului de către Vladimir Putin la data de 24 februarie 2022. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.