Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful diplomației UE vede o îmbunătățire minoră a relațiilor cu Rusia după summitul G20! Serghei Lavrov nu a mai părăsit incinta
Lumea la zi

Șeful diplomației UE vede o îmbunătățire minoră a relațiilor cu Rusia după summitul G20! Serghei Lavrov nu a mai părăsit incinta

sursa the moscow times
sursa the moscow times

Potrivit AFP, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a observat o îmbunătățire minoră a relațiilor diplomatice cu Rusia în timpul reuniunii G20 din India, deși există încă diviziuni legate de Ucraina.

În cadrul reuniunii G20, care s-a încheiat joi, 2 martie, fără un comunicat comun, secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut o scurtă discuție cu omologul său rus, Serghei Lavrov, prima lor întâlnire față în față de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022.

La reuniunea G20 desfăşurată recent în India, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a menţionat că a observat o îmbunătăţire minoră a relaţiilor diplomatice cu Rusia, în ciuda tensiunilor legate de Ucraina. În cadrul reuniunii, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut o scurtă discuţie cu omologul său rus Serghei Lavrov, prima lor întrevedere faţă în faţă de la începutul războiului din Ucraina în 2022.

Lavrov nu a mai părăsit reuniunea în acest an

Cu toate acestea, în timpul reuniunii, miniștrii de externe din țările occidentale au condamnat invazia rusă, moment în care Lavrov a rămas în sală, spre deosebire de reuniunea din Indonezia din 2022, când a părăsit sesiunea la miezul zilei, în urma unui val de declaraţii care au condamnat invazia din Ucraina.

„Cel puţin de data asta a rămas şi a ascultat. Este o îmbunătăţire mică, dar importantă”, a afirmat Borrell la Raisina Dialogue, un forum organizat la New Delhi. „Cred că e mai bine decât nimic”, a mai adăugat Borrell.

Borrell a încurajat țările în dezvoltare să se alăture sancțiunilor Occidentului: Lavrov s-a opus

De asemenea, Josep Borrell a exprimat opoziția sa față de excluderea totală a Rusiei din G20 și a subliniat importanța menținerii canalelor de discuție, sau cel puțin ascultarea părților implicate. El a fost de acord cu încurajarea țărilor în curs de dezvoltare să se opună războiului și a recunoscut efectele conflictului, precum creșterea prețurilor la produsele de bază.

În schimb, cum era și de așteptat, în timpul reuniunii G20, Lavrov a acuzat Occidentul că exercită presiuni asupra ţărilor în curs de dezvoltare pentru a se opune Rusiei. Într-un discurs la forumul Raisina Dialogue de vineri, ministrul de externe rus a reluat tema, descriind voinţa ţărilor occidentale de a cauza o „înfrângere strategică” Rusiei.

„Aceasta, susţin ele, este o miză existenţială pentru Occident în contextul dominaţiei mondiale”, a mai adăugat Lavrov. Ministrul rus de externe a declarat că alături de India, Rusia dorește „o ordine mondială mai justă”, scrie Timpul.md.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.