Infofinanciar > Lumea la zi > Blinken și Lavrov s-au întâlnit în confruntarea secolului! SUA și Rusia, pe buza unui nou Război Rece?
Lumea la zi

Blinken și Lavrov s-au întâlnit în confruntarea secolului! SUA și Rusia, pe buza unui nou Război Rece?

Antony Blinken - sursa foto - hotnews.ro
Credit imagine: hotnews.ro

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut joi o scurtă întrevedere în cadrul unei reuniuni a diplomaților de rang înalt din cadrul Grupului celor 20 de națiuni (G-20). Aceasta a fost prima întâlnire la nivel înalt între cele două țări în luni întregi.

Oficialii americani au declarat că Blinken și Lavrov au discutat timp de aproximativ 10 minute la conferința G-20 de la New Delhi. Scurta întâlnire a avut loc în condițiile în care relațiile dintre Washington și Moscova s-au prăbușit. Mai mult, tensiunile legate de războiul dintre Rusia și Ucraina au crescut vertiginos.

Prerogativele Statelor Unite

Conform apnews.com, principala sursă a fost un oficial american de rang înalt. Acesta a declarat că Blinken a folosit discuția pentru a-i prezenta lui Lavrov trei direcții principale. În primul rând, că SUA vor sprijini Ucraina în conflict atât timp cât va fi nevoie pentru a pune capăt războiului. Apoi, că Rusia ar trebui să revină asupra deciziei de a suspenda participarea la noul tratat nuclear START.

Nu în ultimul rând, Blinken a comunicat faptul că Moscova ar trebui să îl elibereze pe americanul reținut Paul Whelan.

Oficialul, care a vorbit cu reporterii sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre conversația privată, a declarat că Blinken i-a „dezmințit” lui Lavrov orice idee pe care ar putea-o avea că sprijinul SUA pentru Ucraina se clatină.

Chiar dacă sursa participantă la G-20 nu a vrut să califice răspunsul lui Lavrov, a făcut un comentariu cu referire la secretarul de stat american. Oficialul susține că Blinken nu a avut impresia că va exista vreo schimbare în comportamentul Rusiei. Cel puțin, nu pe termen scurt.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei cu privire la această întâlnire. Acesta este primul contact pe care Blinken și Lavrov l-au avut din vara anului trecut. Atunci au vorbit la telefon despre o propunere a SUA ca Rusia să o elibereze pe Whelan și pe Brittney Griner, fostă vedetă WNBA, care a fost deținută anterior.

Griner a fost eliberată  în cadrul unui schimb cu traficantul de arme rus încarcerat Viktor Bout, dar Whelan rămâne deținută în Rusia după ce a fost acuzată de spionaj.

Ce reprezintă întrunirea G-20 pentru Ucraina

Oficialii G-20 nu au ajuns la un consens în ceea ce priveşte războiul ruso-ucrainean. Lipsa unei decizii definitive a fost dezamăgitoare pentru Blinken, care a afirmat că această nereușită de comunicare a pătat întreaga întrevedere.

Ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, mai spune că disensiunile dintre Blinken şi Lavrov au fost ireconciliabile de către ceilalţi oficiali care participau. Viziunile anti-ucrainene ale lui Lavrov au fost de neînțeles pentru Blinken, care a afirmat că Rusia duce un „război nejustificat și neprovocat împotriva Ucrainei”.

În cadrul aceluiași summit, China și Rusia și-au reiterat poziția refractară față de „tentativele de a interfera cu afacerile interne ale altor state, impunerea unor abordări unilaterale prin șantaj și amenințare și opoziția vizavi de democratizarea relațiilor internaționale”.