Infofinanciar > Lumea la zi > Blinken și Lavrov s-au întâlnit în confruntarea secolului! SUA și Rusia, pe buza unui nou Război Rece?
Lumea la zi

Blinken și Lavrov s-au întâlnit în confruntarea secolului! SUA și Rusia, pe buza unui nou Război Rece?

Antony Blinken - sursa foto - hotnews.ro
Credit imagine: hotnews.ro

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut joi o scurtă întrevedere în cadrul unei reuniuni a diplomaților de rang înalt din cadrul Grupului celor 20 de națiuni (G-20). Aceasta a fost prima întâlnire la nivel înalt între cele două țări în luni întregi.

Oficialii americani au declarat că Blinken și Lavrov au discutat timp de aproximativ 10 minute la conferința G-20 de la New Delhi. Scurta întâlnire a avut loc în condițiile în care relațiile dintre Washington și Moscova s-au prăbușit. Mai mult, tensiunile legate de războiul dintre Rusia și Ucraina au crescut vertiginos.

Prerogativele Statelor Unite

Conform apnews.com, principala sursă a fost un oficial american de rang înalt. Acesta a declarat că Blinken a folosit discuția pentru a-i prezenta lui Lavrov trei direcții principale. În primul rând, că SUA vor sprijini Ucraina în conflict atât timp cât va fi nevoie pentru a pune capăt războiului. Apoi, că Rusia ar trebui să revină asupra deciziei de a suspenda participarea la noul tratat nuclear START.

Nu în ultimul rând, Blinken a comunicat faptul că Moscova ar trebui să îl elibereze pe americanul reținut Paul Whelan.

Oficialul, care a vorbit cu reporterii sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre conversația privată, a declarat că Blinken i-a „dezmințit” lui Lavrov orice idee pe care ar putea-o avea că sprijinul SUA pentru Ucraina se clatină.

Chiar dacă sursa participantă la G-20 nu a vrut să califice răspunsul lui Lavrov, a făcut un comentariu cu referire la secretarul de stat american. Oficialul susține că Blinken nu a avut impresia că va exista vreo schimbare în comportamentul Rusiei. Cel puțin, nu pe termen scurt.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei cu privire la această întâlnire. Acesta este primul contact pe care Blinken și Lavrov l-au avut din vara anului trecut. Atunci au vorbit la telefon despre o propunere a SUA ca Rusia să o elibereze pe Whelan și pe Brittney Griner, fostă vedetă WNBA, care a fost deținută anterior.

Griner a fost eliberată  în cadrul unui schimb cu traficantul de arme rus încarcerat Viktor Bout, dar Whelan rămâne deținută în Rusia după ce a fost acuzată de spionaj.

Ce reprezintă întrunirea G-20 pentru Ucraina

Oficialii G-20 nu au ajuns la un consens în ceea ce priveşte războiul ruso-ucrainean. Lipsa unei decizii definitive a fost dezamăgitoare pentru Blinken, care a afirmat că această nereușită de comunicare a pătat întreaga întrevedere.

Ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, mai spune că disensiunile dintre Blinken şi Lavrov au fost ireconciliabile de către ceilalţi oficiali care participau. Viziunile anti-ucrainene ale lui Lavrov au fost de neînțeles pentru Blinken, care a afirmat că Rusia duce un „război nejustificat și neprovocat împotriva Ucrainei”.

În cadrul aceluiași summit, China și Rusia și-au reiterat poziția refractară față de „tentativele de a interfera cu afacerile interne ale altor state, impunerea unor abordări unilaterale prin șantaj și amenințare și opoziția vizavi de democratizarea relațiilor internaționale”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.