Infofinanciar > Lumea la zi > „Ucraina nu are timp de pierdut”! SUA se grăbesc să pregătească Kievul pentru ofensiva de primăvară
Lumea la zi

„Ucraina nu are timp de pierdut”! SUA se grăbesc să pregătească Kievul pentru ofensiva de primăvară

sua-rusia-ucraina, sursa foto infofinanciar
sursa foto dreamstime

Armata americană trimite în grabă echipamente pe câmpul de luptă și antrenează forțele ucrainene într-un ritm rapid, înaintea unei ofensive majore împotriva Rusiei, așteptată până la sfârșitul primăverii, scrie Politico.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a proiectat un sentiment de urgență miercuri, după o reuniune virtuală a Grupului de contact multinațional pentru apărarea ucrainenilor, afirmând că „Ucraina nu are timp de pierdut”.

Americanii pregătesc ofensiva ucraineană

„Trebuie să ne îndeplinim rapid și pe deplin angajamentele promise.Aceasta include livrarea capacităților noastre blindate pe câmpul de luptă și asigurarea faptului că soldații ucraineni primesc pregătirea, piesele de schimb și sprijinul de întreținere de care au nevoie pentru a utiliza aceste noi sisteme, cât mai curând posibil.”, a declarat Austin. 

Pe măsură ce se apropie primăvara, oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de aprovizionarea tot mai redusă a Ucrainei cu muniție, apărare antiaeriană și soldați experimentați. Moscova și Kievul continuă să arunce cadavre în lupta pentru un oraș din sud-estul țării pe care SUA nu îl consideră important din punct de vedere strategic. Dar Pentagonul spune că, indiferent de strategia Kievului pe câmpul de luptă, SUA dorește ca soldații ucraineni să aibă armele de care au nevoie pentru a continua să lupte.

Rusia a petrecut luni de zile bombardând țara cu rachete, căutând nu doar să provoace distrugeri, ci și să epuizeze stocurile de apărare aeriană ale Ucrainei. Soldații ucraineni au descris lipsuri acute de muniție de bază, inclusiv de cartușe de mortier și obuze de artilerie. Iar peste 100.000 de membri ai forțelor ucrainene au murit în războiul care durează de un an, estimează oficialii americani, inclusiv cei mai experimentați soldați, conform Politico.

Bahmut, centrul războiului în ultimele luni

Multe dintre aceste pierderi au loc în Bahmut, unde ambele părți suferă pierderi masive. Condusă de soldați din grupul mercenar Wagner, Rusia a asediat orașul din sud-estul țării timp de nouă luni, reducându-l la ruine. Forțele ucrainene au refuzat să cedeze, președintele Volodimir Zelenski insistând asupra faptului că apărarea Bahmut este esențială pentru a menține alte orașe din est.

„Rușii doresc în mod clar să avanseze până la granițele Donețkului, până la vest, iar pentru a face acest lucru trebuie să pună mâna pe Bakhmut și pe rețeaua de drumuri care trece pe lângă el”, a declarat Dara Massicot, cercetător senior în domeniul politicilor la Institutul RAND.

Dar Austin a declarat recent reporterilor că Bahmut are „mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională”.

În schimb, oficialii americani se concentrează mai mult pe pregătirea Ucrainei pentru o ofensivă majoră de primăvară de recucerire a teritoriului, care se așteaptă să înceapă până în luna mai. Sute de tancuri și vehicule blindate occidentale, inclusiv, pentru prima dată, opt vehicule blindate care pot lansa poduri și care permit trupelor să traverseze râuri, sunt în drum spre Ucraina pentru ofensivă. Statele Unite și partenerii europeni trimit, de asemenea, cantități masive de muniție și obuze de 155 mm, pe care Ucraina le-a identificat ca fiind cele mai urgente nevoi ale sale.

Americanii mizează pe o contraofensivă

Pachetele de ajutor american „de patru sau cinci luni încoace au fost orientate spre ceea ce are nevoie Ucraina pentru această contraofensivă„, a declarat un oficial american, căruia i s-a acordat anonimatul din cauza regulilor de bază ale administrației.

În timp ce oficialii americani sunt atenți să nu pară că spun Kievului cum să ducă războiul, liderii Pentagonului au declarat miercuri că echipamentele și antrenamentele furnizate vor permite Ucrainei să câștige războiul – unde și când va alege să facă acest lucru.

„Există un efort semnificativ în curs de desfășurare pentru a consolida armata ucraineană în ceea ce privește echipamentele, munițiile și instruirea într-o varietate de țări, pentru a permite Ucrainei să se apere”, a declarat președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley.

„Capacitatea sporită a Ucrainei va permite liderilor să dezvolte și să execute o varietate de opțiuni în viitor, pentru a-și atinge obiectivele și a duce acest război la o concluzie de succes”, a mai spus Milley.

În februarie, peste 600 de ucraineni au finalizat un program de pregătire de cinci săptămâni în Germania, care a inclus abilități de bază, cum ar fi abilități de tragere, alături de pregătire medicală și instruire privind manevrele cu arme combinate cu vehicule de luptă Bradley și transportoare blindate de trupe Stryker fabricate în SUA. Aceste forțe s-au întors acum pe câmpul de luptă, iar un al doilea lot de sute de soldați suplimentari urmează acum programul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.