Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina țintește spre armele elvețienilor. Țara cantoanelor își menține poziția, Volodimir Zelenski trebuie să mai aștepte
Lumea la zi

Ucraina țintește spre armele elvețienilor. Țara cantoanelor își menține poziția, Volodimir Zelenski trebuie să mai aștepte

Soldați ucraineni sursă foto: evenimentulistoric.ro
Sursa: wise.ro

Guvernul elvețian a început să se debaraseze de 60 de sisteme de rachete antiaeriene Rapier operaționale, a anunțat ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung. Un purtător de cuvânt al Oficiului Federal Elvețian pentru Achiziții de Apărare, numit Kai-Gunnar Sievert, a informat ziarul că primul din cele patru loturi de Rapier a fost deja dezasamblat.

Sievert a declarat că „Se planifică ca toate sistemele să fie demontate și eliminate ca parte a acestor alte tranșe”. Elveția a achiziționat sistemul de rachete antiaeriene Rapier în anii 1980.

Armamentul Elveției

Guvernul elvețian le-a modernizat în 2007, iar armata a cumpărat 2.000 de noi rachete ghidate. Marea Britanie a dezvoltat sistemul de rachete Rapier, conceput pentru a distruge ținte cu manevrabilitate ridicată. Berna a scos din uz Rapier la sfârșitul anului 2022. Aceste sisteme de arme vor fi acum eliminate, chiar dacă ar putea fi folosite împotriva dronelor și a altor ținte care zboară la joasă înălțime.

Potrivit publicației, unii politicieni elvețieni au ridicat obiecții cu privire la eliminarea armelor. Guvernul elvețian interzice națiunilor să reexporte arme elvețiene fără aprobare. În plus, neutralitatea elvețiană interzice, de asemenea, ca Elveția să furnizeze arme, direct sau indirect, oricărei părți implicate într-un conflict.

De exemplu, autoritățile elvețiene au respins transferul de arme antiaeriene de fabricație elvețiană din Spania către Ucraina în februarie 2023. Berna a refuzat, de asemenea, propuneri din partea Germaniei și Danemarcei de a furniza Ucrainei vehicule blindate și muniție de fabricație elvețiană. De asemenea, națiunea restricționează exportul de arme către Rusia și Ucraina.

Potrivit unui articol din 7 februarie de la Reuters, Elveția ar putea ridica embargoul asupra transferului de arme către zonele de conflict, pe măsură ce crește presiunea asupra guvernului pentru a renunța la politica sa consacrată de păstrare a neutralității.

De când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, au existat tot mai multe apeluri către Elveția de a renunța la poziția sa de neutralitate veche de zeci de ani. Însă, guvernul elvețian a declarat la 10 martie că nu își va modifica tradiția de lungă durată.

De ce nu este Elveția pregătită să livreze Rapierul Ucrainei?

Decidenții politicii de securitate sunt supărați din cauza eliminării sistemelor de arme antiaeriene Rapier. Peter Schneider, fost redactor-șef al Allgemeine Schweizerische Militaerzeitschrift (ASMZ), a subliniat că, deși acest armament este depășit, este încă eficient.

Regatul Unit a folosit acest sistem de armament pentru a apăra Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra. El a precizat că sistemul de rachete antiaeriene Rapier funcționează în mod deosebit eficient împotriva amenințărilor care zboară la joasă înălțime, precum dronele.

François Pointe, membru al Consiliului Național din partea Verzilor liberali, a criticat, de asemenea, alegerea de a desființa acest sistem de armament. El este în favoarea furnizării de arme Ucrainei.

Este important de menționat că Berna nu a primit o cerere de la Londra. În raport se spune că guvernul elvețian a decis să elimine sistemele în 2019, dar a neglijat să se intereseze de interesul Marii Britanii pentru Rapier. „Nu este tipic pentru Elveția să ofere în mod activ sisteme militare scoase din uz pentru vânzare”, a declarat secretarul de presă al Armasuisse, Kaj-Gunner Sievert.

Sistemele Rapier

Între timp, sistemele Rapier au fost, de asemenea, scoase din uz în Marea Britanie în 2021. Ca răspuns la o întrebare, Ministerul britanic al Apărării a declarat că toate rachetele au fost neutralizate chiar înainte de începerea conflictului.

Ulterior, Londra a primit critici pentru că s-a debarasat de aceste sisteme de arme antiaeriene. Argumentul cheie din spatele criticilor a fost că Ucraina ar putea beneficia de acest armament.

Rachetele antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Rapier au rolul de a proteja trupele din zona de înaintare de avioanele inamice de asalt aerian care zboară la altitudini joase. Prototipurile sistemului SAM au fost construite în 1967. Complexul a fost furnizat armatei britanice (Army) în 1972, iar Royal Air Force l-a activat în 1974 pentru a asigura apărarea antiaeriană a bazelor aeriene.

Cu toate acestea, analiștii au observat că tehnologia acestui sistem de armament datează de la sfârșitul anilor 1970. Chiar și armata britanică din Insulele Falkland ar fi avut mari dificultăți în privința acestora. Celălalt aspect este că antrenamentul ar dura mai mult decât în cazul sistemelor moderne, din cauza complexității comenzilor sistemului.

În plus, tehnologia necesită, de asemenea, o întreținere extrem de riguroasă, care ar fi putut fi prea mult pentru ca Marea Britanie să se descurce fără asistență elvețiană. Povestea Rapier atrage atenția asupra unei probleme semnificative: Elveția va scoate din uz mai multe sisteme de armament străine în următorii ani, dar, din cauza politicii sale, nu va furniza aceste arme Ucrainei.

De exemplu, peste 100 de piese de artilerie M109 și 248 de vehicule de luptă de infanterie M113 vor fi dezmembrate de Elveția. Ambele sisteme au fost fabricate în SUA și sunt folosite în Ucraina, conform eurasiantimes.com.