Infofinanciar > Lumea la zi > Trupele ucrainene știu că sunt „trimise la moarte” în Bahmut. Și Rusia are pierderi foarte mari
Lumea la zi

Trupele ucrainene știu că sunt „trimise la moarte” în Bahmut. Și Rusia are pierderi foarte mari

Razboi Sursa foto Republica
Sursa foto Republica

Relațiile dintre Rusia și SUA sunt la momentul actual într-o stare lamentabilă după incidentul care prevede prăbușirea unei drone americane de către un avion de luptă rusesc. În acest timp, războiul din Ucraina continuă să facă ravagii.

Trupele ucrainene au povestit că au fost „trimise la moarte” în Bahmut, micul oraș estic aflat în centrul campaniei de iarnă a Rusiei. Pe fondul rapoartelor privind pierderi grele în rândurile Moscovei, forțele Kievului au vorbit despre propria lor luptă disperată pentru supraviețuire împotriva stocurilor „infinite” de artilerie și personal ale Rusiei.

Relațiile dintre Rusia și SUA se deteriorează

Acest lucru vine în contextul în care relațiile dintre Rusia și SUA continuă să se deterioreze, după ce o dronă americană a fost doborâtă în urma unui incident cu unul dintre avioanele de vânătoare ale Moscovei. Forțele rusești au ajuns la locul unde a fost doborâtă drona de supraveghere în Marea Neagră, au declarat oficialii americani pentru CNN, în timp ce Kremlinul a promis că o va recupera din apele adânci, la aproximativ 70 de mile de Crimeea.

Într-un incident separat, un avion rusesc a fost interceptat de avioane de vânătoare RAF și germane în apropierea spațiului aerian estonian, în cadrul primului exercițiu comun între cei doi aliați NATO. Două avioane britanice și germane Typhoon au fost trimise, când un avion rusesc nu a reușit să comunice cu controlul traficului aerian estonian. Ministerul britanic al Apărării a subliniat natura „de rutină” a misiunii, dar aceasta are loc pe fondul tensiunilor dintre Occident și Rusia din cauza invaziei din Ucraina.

Asaltul militar brutal al lui Vladimir Putin asupra vecinului suveran continuă în ciuda pierderilor grele și a condamnării internaționale aproape unanime. „Operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina durează de un an, în timp ce conflictul continuă să înregistreze pierderi devastatoare și să forțeze strămutarea în masă a milioane de ucraineni fără vină.

Motivul începerii războiului

Vladimir Putin a început războiul susținând că vecinul Rusiei trebuie „demilitarizat și denazitizat”, un pretext nefondat pentru a lansa o campanie de acaparare a teritoriului împotriva unui stat independent care are un președinte evreu, Volodimir Zelensky. Ucraina a luptat cu curaj împotriva încercării lui Vladimir Putin de a recupera teritoriul pierdut în favoarea Moscovei, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și a continuat să sfideze soarta, apărându-se de atacurile rusești cu ajutorul ajutorului militar occidental.

Tancuri de luptă din partea SUA, Marii Britanii și Germaniei sunt acum furnizate pentru prima dată de la începerea conflictului militar. Zelensky a făcut un turneu la Londra, Paris și Bruxelles la începutul lunii februarie 2023, pentru a cere să fie trimise și avioane de luptă pentru a contracara amenințarea aeriană rusă, un pas pe care aliații par să nu se bazeze în privința acestui demers, deși Joe Biden a vizitat între timp Kievul într-un gest de solidaritate.

O mare parte din lupte s-au concentrat în ultima vreme în jurul orașului cheie din est Bakhmut, unde au loc bombardamente și tiruri de artilerie grea, în timp ce forțele rusești pregătesc o nouă ofensivă majoră, în contextul în care se apropie aniversarea de un an a războiului. În toamnă, forțele ucrainene au lansat o campanie majoră pentru a recupera orașul asediat Harkov și pentru a reușit să scoată ruși din Kherson. Dar, pe măsură ce rezistența Ucrainei crește, vin noi amenințări din partea Rusiei de intensificare a luptei, provocând îngrijorare la nivel mondial cu privire la perspectiva declanșării unui război nuclear.

Zelensky a declarat că oficialii ruși au început să „pregătească societatea” pentru posibila utilizare a armelor nucleare, dar a adăugat că nu crede că Kremlinul este pregătit să le folosească. Președintele ucrainean consideră că este nevoie de acțiuni pentru a evita acest scenariu și a subliniat că amenințările Rusiei reprezintă un „risc pentru întreaga planetă”. Acesta a semnalat că Moscova „a făcut deja un pas” prin ocuparea centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, conform Independent .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.