Lumea la zi

SUA îi cere Ucrainei să amâne contraofensiva împotriva Rusiei! Care este planul Washingtonului

Tancuri
Sursă foto: Economica

Mai mulți oficiali de la Washington i-au cerut Ucrainei să amâne declanșarea unei contraofensive împotriva Rusiei până când Kievul va beneficia de noi arme din partea SUA. Această informație a fost făcută publică de un membru de rang înalt al administrației președintelui SUA, Joe Biden.

Oficialul, care a dorit să rămână sub protecția anonimatului, a mai susținut că soldații ucraineni trebuie să învețe mai întâi să utilizeze armele trimise deja de SUA și după să se gândească la lansarea unui atac asupra forțelor ruse.  De altfel, mai multe voci de la Washington au apreciat că o ofensivă ar avea mai multe şanse de succes dacă ucrainenii ar profita de pregătire şi de infuzia semnificativă de armament nou.

Zilele trecute, o delegaţie americană compusă din adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman şi adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jon Finer, s-a deplasat la Kiev pentru a discuta cu oficialii ucraineni.

Joi, oficialii Statelor Unite au anunțat că vor trimite armatei ucrainene sute de vehicule blindate ce vor putea fi folosite în luptă, scrie Reuters, citat de Știrile Pro Tv.

Ucraina nu ar trebui să se concentreze pe Bahmut

Oficialul de la Washington a mai spus, printre altele, că ucrainenii ar trebui să țină cont de cât de mult investesc în apărarea orașului Bahmut din estul țării, în timp ce aceștia se pregătesc și pentru o contraofensivă,

Concluzia autorităților americane este că responsabilii de la Kiev au cheltuit până acum sume mult prea mari pentru a proteja Bahmutul și că, cu toate acestea, există o mare posibilitate ca ruşii să-i împingă în cele din urmă pe soldații ucraineni în afara zonei urbane.

În opinia oficialilor și analiștilor americani, dacă acest lucru se va întâmpla, nu va duce la nicio schimbare strategică majoră pe câmpul de luptă.

Trebuie să-și schimbe strategia

Oficialul a mai sfătuit Ucraina să aibă grijă cum își ajustează modul în care duce războiul, renunţând, printre altele, să mai răspundă Rusiei foc cu foc la fiecare atac de artilerie, întrucât, în cele din urmă, Moscova va obţine avantajul prin uzură.

De asemenea, acesta a mai explicat că, pentru a ajuta Ucraina să-și schimbe modul de lucru, ultima livrare de armament din partea SUA va include vehicule blindate.

Însă, până în acest moment, Statele Unite și-au menținut decizia inițială de a nu furniza tancuri Abrams Ucrainei, întrucât acestea sunt costisitoare şi dificil de întreţinut.

Ajutoare noi pentru Ucraina

Săptămâna aceasta, președintele SUA, Joe Biden, a aprobat un nou pachet de armament pentru Kiev în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Anunțul a fost făcut de liderul de la Casa Albă atunci când a fost întrebat dacă susţine intenţia Poloniei de a trimite Ucrainei tancuri Leopard de producţie germană.

„Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, a asigurat Biden.

Pentagonul, printr-un comunicat de presă, a transmis că noul ajutor prevede furnizarea a 59 de vehicule blindate Bradley (care se alătură celor 50 de unități promise pe 6 ianuarie) şi a 90 de vehicule blindate Stryker „care vor dota Ucraina cu două brigăzi blindate”, scrie Pro TV.