Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina amenință Ungaria: „Ceva s-ar putea întâmpla“ cu conducta cu gaz rusesc. Reacția dură a Budapestei
Lumea la zi

Ucraina amenință Ungaria: „Ceva s-ar putea întâmpla“ cu conducta cu gaz rusesc. Reacția dură a Budapestei

Naftogaz sursa foto ZdG md
Sursa foto. ZdG.md

Un consilier al Ministerului ucrainean al Energiei a făcut declarații neobișnuite despre conducta petrolieră ce aprovizionează Ungaria cu petrol din Rusia, potrivit unul secretar din Ministerul de Externe ungar, relatează agenția MTI.

Ungaria se opune în totalitate în fața unui embargo petrolier european împotriva Rusiei solicitat de Ucraina. În acest context, un oficial ucrainean a sugerat recent că ‘”ceva s-ar putea întâmpla” cu conducta care trece pe teritoriul Ucrainei, oleoductul Drujba. Aceasta aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc.

Comentariile sunt inacceptabile

Secretarul de stat din MAE ungar, Tamas Menczer a spus, într-o postare pe Facebook, că a discutat cu ambasadorul ucrainean Lyubov Nepop. Acesta i-a transmis oficialului de la Kiev că astfel de comentarii sunt inacceptabile. El i-a amintit și de ajutorul umanitar oferit refugiaților ucraineni în Ungaria.

Potrivit Reuters, statele din UE se îndreaptă spre un acord asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei. Acest acord ar urma să excludă petrolul livrat prin conducte, astfel încât măsura să fie acceptată de Ungaria şi de celelalte state membre care nu au ieşire la mare şi ar fi afectate mai sever de un embargo complet. Conform unor surse europene, un acord ar putea fi obţinut la summitul european din 30-31 mai.

Guvernul de la Budapesta a atras atenția asupra lipsei de alternative ale Ungariei de înlocuire a petrolului importat din Rusia. Întâi, este nevoie de o extindere a capacității conductei ce trece prin Croația. Rafinăriile ungare ar avea nevoie de aproximativ patru ani pentru a se adapta tehnologic noile schimbări. Acestea vor fi nevoite să prelucreze petrolul cu caracteristici diferite față de cel din Federația Rusă.

Ucraina cere Germaniei oprirea transportului de gaz rusesc

Furnizorii de energie ucraineni au cerut nemților să oprească transportul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1. Acesta interdicție vine pe baza faptului că Moscova continuă să bombardeze teritoriul din Ucraina, transmite dpa, scrie digi24.ro.

Conform furnizorului de stat ucrainean Naftogaz și operatorului statal de rețea, Berlinul ar trebui să reducă cantitatea importată, dacă nu oprește fluxul.

Conducta Nord Stream 1 este cea mai importantă în transportul gazului rusesc în Germania. Aceasta trece prin Marea Baltică și asigura aprovizionarea cu gaze către Europa.

„Vedem însă cum Rusia încalcă complet aceste principii.”

Directorul general al operatorului sistemului de transport de gaze din Ucraina, Serhii Makohon solicită Ministerului Economiei şi Tehnologiei din Germania şi agenţiei federale de reţea să suspende sau cel puţin să limiteze drastic livrările.

Finanțare europeană indirectă a părții rusești în războiul din Ucraina 

Conform datelor companiei, conducta a fost folosită în 2021 pentru a transporta peste 59 de miliarde de metri cubi de gaz de la Viborg, în vestul Rusiei.

Toate guvernele europene încearcă să reducă sau să stopeze complet energia furnizată de Rusia. În acest fel se evită finanțarea indirectă a războiului purtat de Putin și Ucraina, potrivit Agerpres.