Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia a interzis oficial importurile de cereale din Ucraina! Ce înseamnă asta pentru relația dintre cele două țări
Lumea la zi

Polonia a interzis oficial importurile de cereale din Ucraina! Ce înseamnă asta pentru relația dintre cele două țări

Cereale din Ucraina - sursa foto - stirileprotv.ro
Credit imagine: stirileprotv.ro

Sâmbătă, 15 aprilie, guvernul polonez a decis asupra unui regulament care interzice intrarea și importul de cereale ucrainene în Polonia. De asemenea, noile măsuri cuprind şi alte zeci de alte tipuri de alimente din Ucraina.

Astfel, Varșovia a decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina, pentru a proteja sectorul agricol polonez, a transmis sâmbătă liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczyński, potrivit Reuters.

Cerealele din Ucraina, problematice pentru UE

Cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene pe fondul blocajelor logistice, lovind preţurile şi vânzările pentru fermierii locali, arată liderul polonez, care recunoaște că acest lucru a creat o problemă politică pentru PiS într-un an electoral.

”Astăzi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar şi zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)”, a transmis Kaczyński în cadrul convenţiei partidului PiS.

Lista acestor mărfuri va fi inclusă în regulamentul guvernamental şi există mărfuri ”de la cereale la produse cu miere, foarte, foarte multe lucruri”, a adăugat acesta.

Totuși, liderul polonez spune că Polonia rămâne în continuare un prieten și un aliat al Ucrainei.

”Suntem şi rămânem prieteni şi aliaţi neschimbaţi ai Ucrainei. O vom sprijini şi o susţinem… Dar este datoria fiecărui stat, fiecărei autorităţi, autorităţi bune, în orice caz, să protejeze interesele cetăţenilor săi, „, a mai transmis Kaczyński.

Kaczyński a spus că Polonia este pregătită să înceapă discuţiile cu Ucraina pentru a soluţiona problema cerealelor, iar partea ucraineană a fost deja informată cu privire la deciziile guvernului polonez.

Și Slovacia a recurs la măsuri similare

Ministerul Agriculturii din Slovacia a decis să interzică vânzarea cerealelor din Ucraina pe teritoriul țării, după ce un lot de grâu ucrainean, cântărind 1.500 de tone, a fost depistat cu prezența unui pesticid interzis în Uniunea Europeană și care poate avea efecte negative asupra sănătății umane.

Conform unui comunicat de presă, instituțiile subordonate ale Ministerului Agriculturii din Slovacia vor preleva mostre din toate cerealele și făina de proveniență ucraineană deja depozitate în Slovacia. În cadrul unei ședințe comune care se va concentra pe protejarea piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina și care va avea loc mâine, Ministrul Samuel Vlčan va informa ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și miniștrii agriculturii din România și Bulgaria cu privire la situația cerealelor interzise din Ucraina.

Săptămâna aceasta, Polonia și Ucraina au convenit să încetinească importurile de cereale cel puțin până în luna iulie, din cauza unui aflux mare de cereale ucrainene ieftine, care a cauzat nemulțumirea fermierilor polonezi. În urma protestelor, guvernul polonez a cerut Comisiei Europene să utilizeze „toate instrumentele de reglementare – cote, tarife, care vor limita sau bloca importurile de cereale ucrainene în Polonia”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Astăzi dimineață, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat cu omologii săi din Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria în legătură cu scandalul cerealelor ieftine din Ucraina, care a provocat proteste din partea fermierilor din România. Cu toate acestea, la întâlnire nu a participat și Ministrul Agriculturii din Ucraina, scrie Realitatea.

MADR: Problema cerealelor din Ucraina va fi abordată de toate cele 6 state afectate

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat că situaţia creată în pieţele a şase state membre în urma importului de produse agroalimentare din Ucraina va fi abordată în mod colectiv. Experţii vor redacta un text care va fi transmis comisarilor europeni pentru Agricultură şi Comerţ, conform comunicatului de presă publicat vineri de către MADR.

„Astăzi a avut loc în format de videoconferinţă întâlnirea miniştrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria, Cehia, România, Slovacia şi Ungaria, care a început la orele 11:00 şi s-a terminat la 11:47. În cadrul videoconferinţei s-a pus in discuţie situaţia creată pe pieţele celor 6 state membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina. Prin această întâlnire se continuă demersul făcut de Primii Miniştri din Romania, Polonia, Slovacia, Ungaria, respectiv preşedintele Bulgariei, care au semnat o scrisoare adresată Preşedintei Comisiei Europene, prin care s-a solicitat luarea unor măsuri concrete in vederea îmbunătăţirii situaţiei. În cadrul videoconferinţei am convenit ca aceste probleme să nu se abordeze separat, ci in mod unitar de către cele şase state-membre.

Am agreat cu toţii, ca experţii noştri să redacteze o informare, pe care să o agreăm la nivel politic după care să fie prezentată atât în cadrul Consiliului de miniştri ai Agriculturii din 25 aprilie, cât şi transmisă comisarilor europeni pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, şi respectiv pentru comerţ, Valdis Dombrovskis”, se transmite în comunicat, citat de Financial Intelligence.