Infofinanciar > Lumea la zi > Tehnologie rusească de luptă: GPS-uri de mașină lipite de bordul avioanelor de vânătoare
Lumea la zi

Tehnologie rusească de luptă: GPS-uri de mașină lipite de bordul avioanelor de vânătoare

Tehnologie rusească de luptă: GPS-uri de mașină lipite de bordul avioanelor de vânătoare
sursa go4it.ro

Piloții ruși folosesc GPS-uri „rudimentare” care sunt lipite de bordul avioanelor. Aceștia nu se pot baza pe propriile sisteme, a declarat, Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării. „Trupele terestre ruse se orientează după hărți din 1980.”

„Receptoarele GPS au fost găsite pe tablourile de bord ale avioanelor Suhoi -34 ruseşti doborâte, astfel încât piloţii să ştie unde se află, din cauza calităţii slabe a propriilor sisteme”, a susținut ministrul.  Su-34 a apărut pentru prima dată în Uniunea Sovietică la începutul anilor 1990, și este încă unul dintre cele mai importante avioane de vânătoare ale Rusiei. Ben Wallace a prezentat public că, deși „Rusia are cantități mari de artilerie și blindate cu care îi place să defileze, nu poate să le folosească și recurge la baraje de artilerie fără discernământ”, conform The Independent.

Armata lui Putin din 1980

Însă asta nu este tot, hărțile din perioada comunistă nu este singurul lucru neconform pe care soldații îl dețin, în dotarea armatei invadatoare s-au găsit și bandaje și materiale de prim ajutor extrem de vechi, din aceeași perioadă. De asemenea, soldații ucraineni au prezentat și o dronă rusească improvizată cu un vârf făcut dintr-o sticlă de plastic

Avioanele rusești de luptă au fost descoperite că folosesc echipament civil cu tehnologie americană

Sistemul de sateliți GPS aflat în aeronavă este de origine americană și este folosit pentru navigațiea și poziționarea oriunde în lume a celor care îl folosesc. Acesta a fost dezvoltat inițial pentru armata SUA. Deși Rusia deține propria rețea de sateliți pentru poziționare, numită GLONASS, care ar trebui să acopere întreaga planetă și să ofere performanță similară cu cea GPS, nu este folosită de armată.

 Sateliții GLONASS au început lansările în 1982, iar aceștia sunt pe orbită la o altitudine de 19.130 km. Acuratețea acestor sateliți ar trebui să identifice poziția utilizatorului cu o precizie între 3 și 7 metri, aprope identic cu rezultatele GPS-ul american

Există și alte sisteme de acest gen, precum BeiDou din China și Galileo din Europa, care sunt în stadii mai avansate de funcționare, în timp ce soluțiile NavIC din India și Quasi-Zenith din Japonia sunt în stadii incipiente de funcționare.