Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina a primit „undă verde” pentru o cooperare cu  NATO! Anunță ministrul Apărării ucrainean după o discuție cu Jens Stoltenberg
Lumea la zi

Ucraina a primit „undă verde” pentru o cooperare cu  NATO! Anunță ministrul Apărării ucrainean după o discuție cu Jens Stoltenberg

Ucraina si Nato Sursa foto Realitatea.NET
Sursa foto Realitatea.NET

Cei doi oficiali au discutat despre o serie de proiecte importante, inclusiv despre cooperarea cu Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA). Acest lucru va face posibilă obținerea de consultanță „cea mai bună din ligă” pentru Ministerul Apărării, notează Reznikov.

„Avem nevoie de achiziții excelente în domeniul apărării atât pentru a câștiga războiul, cât și pentru a fi eficienți în viitor”, a scris el.

Ministrul a adăugat că Ucraina a ajuns deja la un nivel de interoperabilitate „fără precedent” cu NATO. Suntem, de facto, deja o parte a spațiului de securitate al Alianței. Mi-am exprimat speranța că acest lucru va accelera deciziile politice privind integrarea țării noastre în NATO”, a declarat Reznikov.

Joi, Stoltenberg a vizitat Ucraina în ajunul reuniunii în format Ramstein.

Vineri, Reznikov s-a întâlnit cu șeful Pentagonului în timpul reuniunii Grupului de contact pentru apărare din Ucraina.
Ministrul ucrainean de externe solicită a doua parte a ajutorului UE pentru procurarea de muniție
De la Svitlana Vlasova de la CNN din Kiev

La o săptămână după ce Uniunea Europeană a aprobat un fond de aproximativ 1,1 miliarde de dolari pentru a rambursa statele care au trimis muniție în Ucraina, ministrul ucrainean de externe a cerut UE să urgenteze o a doua tranșă de ajutor.

Aistența UE în domeniul apărării

Într-un mesaj postat vineri pe Twitter, Dmytro Kuleba a declarat că, în timpul unei convorbiri telefonice cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, i-a mulțumit acestuia „pentru toată asistența UE în domeniul apărării, inclusiv pentru ultimul miliard de euro pentru nevoile imediate de muniție„.

Kuleba a declarat că i-a cerut lui Borrell „să ajute la finalizarea discuțiilor privind cea de-a doua tranșă de achiziții comune de 1 miliard de euro (1,12 miliarde de dolari) cât mai curând posibil pentru a asigura securitatea în Europa”.

La rândul său, Borrell a declarat vineri, într-un tweet, că „urgența este clară” și că UE caută să livreze rapid muniție. Decizia luată de UE la începutul acestei luni a pus în aplicare prima parte a unui acord încheiat de membrii săi la 20 martie pentru a accelera livrarea și achiziția comună de muniție de artilerie, pe care Ucraina o consumă rapid în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei.

Măsura acoperă stocurile existente „sau din reprioritizarea comenzilor existente” în perioada 9 februarie – 31 mai 2023, a precizat UE.